KRAJ JE BLIZU?

Vapaj iz Varaždina: Upravo smo dobili odbijenicu. Koji je smisao banaka u Hrvatskoj?

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa, poručuju iz tvrtke

Prosvjedi radnika tvrtke Varteks

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Radnice i radnici tvornice tekstila Varteks, zbog neisplaćenih plaća 6. svibnja krenuli su u štrajk.

Nakon deset dana Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom su prekinuli štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom, navodeći da je sindikat takvu odluku donio nakon što je zajamčena isplata neisplaćenih plaća svim radnicima. Plan stabilizacije tvrtke sastoji se prvenstveno od kredita koje se nadaju dobiti od banaka, no iz Varteksa javljaju kako su upravo primili odbijenicu na njihovu ponudu.

Objavu varaždinskog Varteksa prenosimo u cjelosti.

"Zbog povećanog interesa javnosti izvještavamo vas da smo održali sastanak s bankama (ZABA-HBOR) početkom ovog tjedna, na kojem je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja drušva te jasan plan stabilizacije poslovanja. Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samoodrživosti. Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama.

Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova.

Nažalost, upravo smo i primili odbijenicu od ZABA-HBOR na našu ponudu.

Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4M EUR u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika.

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile", poručuju iz Varteksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 11:19