Druga faza

Valamar i AZ mirovinski fondovi ulažu još 689 milijuna kuna u Imperial

Novo povećanje kapitala namijenjeno je daljnjem razvoju turističkog portfelja uključujući rekonstrukciju dvaju postojećih hotela te izgradnju dva nova hotela visoke kategorije u Dubrovniku, Makarskoj i na otoku Rabu
Valamar Meteor Hotel
 Valamar

Nakon godine i pol dana prilično loših vijesti u turizmu napokon nam stiže i jedna dobra: Valamar Riviera i AZ mirovinski fondovi jučer su na Zagrebačkoj burzi objavili kako su dogovorili nastavak strateških investicija u domaći turizam, i to kroz drugu fazu kapitalizacije tvrtke Imperial Riviera, a u sklopu koje će na Jadranu sagraditi i dva nova hotela visoke kategorije.

Riječ je o dokapitalizaciji koja je vrijedna 689 milijuna kuna te bi se, prema priopćenju iz Valamara, trebala realizirati nakon odobrenja Glavne skupštine Imperial Riviere sazvane za 10. rujna ove godine.

Nastavak suradnje

" Druga faza povećanja kapitala Valamara i AZ mirovinskih fondova u Imperialu logičan je nastavak dosadašnje uspješne suradnje i inicijalnog plana ulaganja u turizam Hrvatske. Vjerujemo u brzi oporavak odmorišnog turizma Hrvatske od krize. Ovo vrijeme treba iskoristiti za pripremu investicija kako bi se ubrzala realizacija ulaganja kada se za to steknu uvjeti u cilju što brže normalizacije i povratka u razvojnu fazu poslovanja“, poručio je predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin.

Inače, Valamar Riviera je rapsko turističko poduzeće Imperial Rab zajedno s AZ mirovinskim fondom preuzela 2016. godine, u narednoj godini uslijedilo je stabiliziranje poduzeća, a u 2018. u tvrtku je uloženo 72 milijuna kuna.

Investicija se odnosila na otvorenje prvog Valamarovog Collection hotela na Rabu - Valamar Collection Imperial hotel, no značajnije ulaganje dogodilo se 2019. godine kad su tvrtki uspješno pripojeni Hoteli Makarska te izvršena prva faza dokapitalizacije u sklopu koje su obnovljeni hotel Parentino u Poreču, Meteor u Makarskoj te premium kamping Padova na Rabu.

Traže prilike

Novo povećanje kapitala namijenjeno je daljnjem razvoju turističkog portfelja uključujući rekonstrukciju dvaju postojećih hotela te izgradnju dva nova hotela visoke kategorije u Dubrovniku, Makarskoj i na otoku Rabu.

Više detalja o najavljenim povećanjima hotelskih kapaciteta zasad nema, no iz AZ fonda su poručili kako aktivno traže prilike za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo i projekte koji zadovoljavaju "visoke standarde korporativnog upravljanja te dugoročno donose dobre povrate za članove fondova", što je svakako dobro za domaći turizam.

Inače, tvrtka Valamar Riviera kao i ostatak turističkog sektora lani je pod utjecajem pandemije zabilježila pad poslovnih prihoda te je ostvaren rezultat na razini 31 posto prihoda 2019. godine, a do kraja godine u njihopvim je kapacitetima sve skupa ostvareno 2.3 milijuna noćenja te pozitivna prilagođena EBIDTA od 126 milijuna kuna.

Prema podacima iz njihovog izvješća, tvrtka normalizaciju poslovanja očekuje tek 2022. i 2023 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:02