DRAMA ZBOG JANAF-a

Uzbuna u Slovačkoj zbog ogromnog poskupljenja usluga hrvatske državne tvrtke: ‘Ma nemamo ni ugovor s njima...‘

Navodno se odvijala i neformalna komunikacija između njihovog i našeg ministra gospodarstva

Spremnici JANAF-a

 Matija Djanjesic/Cropix

Hrvatska državna tvrtka JANAF podigla je rafineriji Slovnaft naknade za transport nafte za desetke milijuna eura godišnje, a kad bi ih rafinerija plaćala, povećala bi i cijene goriva, objavio je slovački portal Dennik.

- Slovnaft ima samo kratkoročni ugovor s hrvatskim naftovodnim operaterom JANAF-om za sljedećih nekoliko mjeseci. Što će biti nakon toga, ne možemo prognozirati jer hrvatska strana postavlja neadekvatne financijske uvjete - rekao je za Dennik glasnogovornik Slovnafta Anton Molnár. Portal navodi kako Janaf želi naplaćivati Slovnaftu transport po cijeni od 17 eura po toni sirove nafte dok ista usluga naftovoda u Češkoj i Slovačkoj iznosi tri eura po toni. Prema navodima Dennika, Slovnaft je inicirao razgovore s Janafom kako da se poskupljenje izbjegne.

U Jadranskom naftovodu d.d. su nam poručili kako nemaju ugovore s Slovnaftom već s MOL Grupom dio koje je, podsjećaju, i Slovnaft.

- JANAF d.d. trenutno ima važeći ugovor s MOL Grupom koji se odnosi i na transport za rafineriju u Bratislavi koja je u vlasništvu Slovnafta, a koji je dio MOL Grupe. Cijene usluga našeg naftovodno-skladišnog sustava utvrđene u pregovaračkom postupku sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena transporta nafte naftovodnim sustavom kompanije – navode u JANAF-u na pitanje jesu li povisili cijene za slovačku rafineriju i ako jesu, iz kojih razloga. Ne navodeći koju cijenu MOL Grupa s Slovnaftom u svome sastavu ima za transport nafte, iz JANAF-a upozoravaju kako njihova ‘metodologija za utvrđivanje cijena transporta osigurava jednak tretman prema svima i nije vezana za pravne osobe, nego za dionice naftovoda‘.

Slovački portal, s druge strane, ide dalje i tvrdi da se u akciju sprječavanja poskupljenja transporta nafte koja za Slovačku ide preko terminala u Omišlju i JANAF-a, uključilo i tamošnje Ministarstvo gospodarstva.

- Odvijala se neformalna komunikacija između ministra gospodarstva Karela Hirmana i njegovog hrvatskog kolege u vezi sa situacijom – otkrila je Denniku glasnogovornica slovačkog Ministarstva gospodarstva Mária Pavlusik. Kada smo tu informaciju pokušali provjeriti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, uputili su na na Jadranski naftovod.

Slovački portal navodi i kako će Slovačka pokušati dobiti potporu za svoja nastojanja prema JANAF-u i od Češke i Austrije. Isti izvor prenosi nezadovoljstvo Slovnafta kapacitetima JANAF-a za koje tvrde da su dovoljni samo za slovačke potrebe od šest milijuna tona sirove nafte godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:31