NOVI CENTAR

Uz pomoć 5G tehnologije i umjetne inteligencije postižu 60.000 isporuka mjesečno

S 5G automatiziranim rješenjima učinkovitost Huaweijevog logističkog i proizvodnog centra značajno unaprijeđena

Novi centar u Mađarskoj

 Pr/Pr

Huaweijev europski logistički centar za opskrbu (ESC) u Mađarskoj završio je s implementacijom privatne 5G mreže i digitalizacije koja omogućuje brojna rješenja Industrije 4.0. Transportna vozila koja upravljaju bez ljudske intervencije i obrada slika kontrolirana umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti pomažu u logistici, proizvodnji i kontroli kvalitete. Ulaganjem se značajno povećala učinkovitost logističkih i proizvodnih procesa, a znatno je porasla i sigurnost rada i podataka

Europski logistički centar za opskrbu (ESC) krenuo je s radom 2021. godine kao prvi centar u Europi koji ima industrijsku upotrebu privatne 5G mreže u stvarnom okruženju i najveći je takav objekt izvan Kine. Centar opskrbljuje više od 50 zemalja Huawei proizvodima i zapošljava više od 2000 ljudi. Postoji više lokacija u Mađarskoj s privatnom 5G mrežom, a digitalizacija je provedena u objektu Páty blizu Budimpešte.

Digitalna transformacija ESC pogona uvedena je na način da rješenja Industrije 4.0 podržavaju rad logistike i proizvodnje opskrbnog centra. Nakon uspješnog ulaganja u digitalizaciju, samoupravljajuća transportna vozila u kombinaciji s obradom slika vođenom umjetnom inteligencijom proširene stvarnosti svakodnevno pomažu u logistici, proizvodnji i procesima kontrole kvalitete. Tehnološkim razvojem značajno je porasla učinkovitost logističko-proizvodnih procesa, a zbog privatne 5G mreže znatno je povećana i sigurnost rada i podataka.

“Huawei je kao vodeća kompanija u ICT industriji fokusiran na razvoj cijele industrije i zato naši kolege iz odjela istraživanja i razvoja konstantno rade na razvoju i poboljšanju najnovijih tehnologija. Vjerujemo da 5G tehnologija može poboljšati i promijeniti poslovanje u svim industrijama, a naš europski centar za opskrbu pokazuje odlične rezultate poslovne upotrebe 5G tehnologije u modelu Industrije 4.0. Danas svjedočimo proizvodnji i logističkim procesima budućnosti”, rekao je izvršni direktor Huawei Technologiesa Mađarska Jason Xie.

Xie također ističe da je, uvođenjem tehnološkog razvoja, učinkovitost pogona koji obrađuje između 50.000 i 60.000 pošiljaka mjesečno porasla za više od 30 posto. Sad kad je investicija završena, taj postotak učinkovitosti će se i dalje povećavati.

Industrija 4.0 izbliza - proširena stvarnost, samoupravljajuća vozila i strojna inteligencija

Centar za opskrbu ima jezgrenu mrežu i lokalni računalni sustav sličan cloud tehnologiji. Prijenos podataka je jako brz zahvaljujući cloud-u i 5G tehnologiji, a vrijeme kašnjenja gotovo da i ne postoji. Četiri viličara u odjelu logistike spojena su na server putem 5G mreže, a snimke s njihovih kamera prenose se do centralnog računala koje im izračunava put kako bi mogli sami upravljati. Korištenjem ovih vozila proces rukovanja je potpuno automatiziran od dolaska do skladištenja, kao i od prikupljanja i transporta dijelova do montažnih mjesta.

Mobilne radne stanice koje osiguravaju kontinuitet proizvodnje također su spojene na 5G mrežu, što znači da zaposlenici ne moraju ručno prenositi materijal u tvornici, već radna stanica obavlja taj zadatak na licu mjesta.

Osim toga, radne stanice opremljene su procesorima vizualne slike potpomognute umjetnom inteligencijom koji pomažu u osiguravanju kvalitete proizvoda. Umjesto ručne provjere, kamera visoke razlučivosti snima gotov proizvod, a uređaj postavljen na stroj filtrira neispravne proizvode ili pakiranje i uspoređuje ih s originalnim prototipom. Na taj način centar osigurava smanjenje razine pogrešaka.

Tehnologija proširene stvarnosti (AR) koristi se, između ostalog, za održavanje, obuku osoblja, operacije visoke osjetljivosti i tehničku pomoć na daljinu. U praksi, kamera na naočalama prenosi sliku inženjeru na udaljenoj lokaciji i osoba s druge strane može pratiti njegove savjete na zaslonu. Osim održavanja, finalni proizvodi se mogu testirati na daljinu te provjeriti rad strojeva.

Veliko poboljšanje zahvaljujući 5G i rješenjima Industrije 4.0

Privatna 5G mreža i srodna rješenja Industrije 4.0 imaju mnoge lako mjerljive prednosti. Od uvođenja nove tehnologije došlo je do značajnog smanjenja vremena skladištenja i proizvodnje, smanjenja rizika od pogrešaka na pojedinim linijama proizvoda za 50 posto te visoke sigurnosti na radu i poboljšanog radnog mjesta. Također, jedno od ključnih poboljšanja je da privatna 5G mreža osigurava izvanredno visoku razinu sigurnosti podataka što utječe na cijelu tvornicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:25