KONFERENCIJA

‘Uz ESG kriterije do održivog gospodarstva - Future Perfect Business‘

Sveobuhvatna konferencija biti će održana 4. travnja s početkom u 9:30 sati u Velikoj dvorani HUP-a, Radnička cesta 37a u Zagrebu

Tomislav Ćorić

 Ivana Nobilo/Cropix

S ciljem otvaranja šire rasprave na temu podizanja svijesti o održivosti gospodarstva i društva te implementacije nove EU regulative usmjerene zaštiti okoliša, Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), Media Val i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), u okviru inicijative Future Perfect Business i uz pokroviteljstvo Europske komisije, 4. travnja 2022. godine organiziraju prvu sveobuhvatnu konferenciju na temu ESG-a: „Uz ESG kriterije do održivog gospodarstva - Future Perfect Business” koja će biti održana s početkom u 9:30 sati u Velikoj dvorani HUP-a, Radnička cesta 37a u Zagrebu.

Svoj dolazak na konferenciju potvrdio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić, a uzvanicima će se, između ostalih, obratiti i Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA), Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, Gabriele Giudice, zamjenik direktora u Glavnoj upravi za gospodarske i financijske poslove Europske komisije, Carmen-Daniela Micu, predsjednica IASE (Međunarodna udruga za održivo gospodarstvo), Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e i Stephanie E. Trpkov, konzultantica pri Svjetskoj banci.

„Pariškim sporazumom utvrđeni su ciljevi smanjenja emisija CO2 s čime je zacrtan prelazak na niskougljično održivo gospodarstvo za cijeli svijet te su ojačani kapaciteti država da se bore s posljedicama klimatskih promjena. Edukacije na globalnoj i nacionalnoj razini svakako su jedan od alata koji će u tome pomoći. Instrument za prelazak na održivo gospodarstvo su tzv. ESG kriteriji, čije uvođenje uskoro postaje obvezujuće za korporacije i njihove menadžere. Upravo će integriranje tih ESG kriterija doprinijeti transparentnom i etičnom poslovanju u najširem smislu i u svim segmentima poslovanja kompanije. Poduzeća koja prepoznaju ovaj trenutak, suoče se s izazovima te krenu s provođenjem potrebnih procesa za ostvarivanje ESG ciljeva, poslovat će uz veći povrat ulaganja te bolji pristup jeftinijim izvorima financiranja od onih kompanija koje nastavljaju s politikom upravljanja svojim resursima na tradicionalan način“ – izjavila je Marija Pujo Tadić, predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA).

„Zelena tranzicija i izgradnja održivog gospodarstva više nemaju alternativu. Svjedoci smo sve većim ekonomskim, socijalnim i ekološkim izazovima kojima moramo aktivno upravljati radi osiguravanja prosperiteta našoj i budućim generacijama. HUP je kroz GSV aktivno uključen u kreiranje zakonodavnih i regulatornih okvira koji se tiču energetske učinkovitosti, društvene odgovornosti i novih izvora financiranja na razini EU. Našim članicama osiguravamo sustavno edukaciju i savjetovanje jer smo uvjereni kako su ESG kriteriji osnova za ostvarivanje veće dodane vrijednosti, kvalitetnijih radnih mjesta i konkurentnosti na tržištu ne samo Europe, već i cijeloga svijeta. Kao partner inicijative Future Perfect Business HUP će nastaviti pružati podršku zainteresiranima u prelasku na nove oblike poslovanja koji mogu osigurati kvalitetniji život našim zaposlenicima i sugrađanima“ – izjavio je Mihael Furjan, predsjednik HUP-a.

Na konferenciji će biti održane dvije panel rasprave: na prvoj će se okupljenima obratiti predstavnici uspješnih kompanija koji će odgovoriti na pitanja o tome koliko je poslovna zajednica spremna za implementaciju ciljeva održivosti i okolišnih, socijalnih i upravljačkih kriterija (ESG) te kako se nose s nefinancijskim izvještavanjem u okviru svojeg poslovanja, dok će druga rasprava okupiti stručnjake iz područja financija iz renomiranih domaćih i svjetskih institucija.

„Svjedočimo promjeni paradigme – iz neograničenog rasta prema održivom razvoju, čemu su pridonijeli mnogi faktori – klimatske promjene, ekspanzija proizvodnje i potrošnje, tehnološki napredak i ubrzan rast. Naša uloga više nije samo u tome da osiguramo vidljivost i relevantno komuniciranje pojedinih tema u javnosti, već i da za zajedničkim stolom okupimo sve dionike, poslovne i lokalne zajednice, sve političke opcije i organizacije, kako bi se dugoročno podigla svijest o održivom društvu i novom, drugačijem načinu poslovanja i upravljanja. Upravo iz tog razloga pokrenuli smo inicijativu Future Perfect Business kao krovnu platformu za međusobnu suradnju na pitanjima održivosti i društvene odgovornosti“ – poručila je Nina Išek Međugorac, izvršna direktorica agencije Media Val.

Na konferenciji će premijerno biti najavljene i prve sveobuhvatne ESG edukacije za poduzetnike, namijenjene svim tvrtkama koje se pripremaju na novo financijsko i izvještajno razdoblje.

Konferenciju je moguće pratiti online putem HUP YouTube kanala.

image

Konferencija na temu ESG-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:09