Zabrinutost

Uvozniku povrća iz Italije otkazana narudžba špinata

Panika i loša informiranost građana o načinu širenja virusa mogu se negativno odraziti na brojne tvrtke, tvrde upućeni
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Koliko je sigurno voće, povrće i ostala hrana koju uvozimo iz Italije, koliko su sigurne zalihe koje se užurbano kupuju? To pitanje danas su nam proslijedili brojni čitatelji koji su zabrinuti i nedovoljno informirani o načinima širenja virusa.

Većina svježeg povrća koje se ovih dana može kupiti na tržnicama i u trgovačkim centrima, kako smo već pisali, već tradicionalno dolazi iz Italije, Španjolske i Nizozemske. Svježa salata, rajčice, tikvice, paprika, špinat, brokula, mladi luk... Na veletržnicama sada ima najviše voća iz uvoza, a iz Italije su to kruške, kivi, grožđe, jabuke, mandarine... Italija je Hrvatskoj godinama najvažniji trgovinski partner, u izvozu je 2018. godine to bilo 2,1 milijarda eura, a u uvozu 3,1 milijarda.

Uvoznici voća s kojima smo razgovarali kažu da zasad nisu dobili nikakve obavijesti nadležnih o eventualnim ograničenjima u uvozu voća i povrća iz Italije. No, brojne su nedoumice kod kupaca povrća za restorane i dućane, pa su u jednoj tvrtki koja uvozi povrće iz Italije već otkazali prije dogovorenu narudžbu špinata.

Neki od njih su se i obratili i HZJZ-u da bi se informirali o opasnostima uvozne hrane, gdje im je rečeno kako je "poznato da se respiratorni virusi prenose s čovjeka na čovjeka, a ne preko hrane koja se pere i termički obrađuje".

Kako nam je ispričao jedan od uvoznika (koji želi ostati anoniman zbog eventualnih problema u padu poslovanja), na njihov upit zašto o tome HZJZ ne daje detaljnije priopćenje i pojašnjenje za javnost, ostali su bez odgovora. On smatra da se panika i loša informiranost stanovništva o načinu širenja virusa može negativno odraziti na brojne tvrtke.

No, ipak se radi o spekulacijama kad je riječ o uvozu hrane, za što ne postoji nikakva zabrana.

- Nema nikakve zabrane hrane pa ni povrća jer za to ne postoji niti jedan razlog - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za jedno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak. Drugim riječima, ne postoje nikakva ograničenja i promet poljoprivrednim proizvodima ne podliježe nekim novim uvoznim mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:47