Povratak Rusima

Uvoz ruskog plina u Europu skočio 40% unatoč zatvorenom Sjevernom toku i ratu

U siječnju su u Europu poslane 2,52 milijarde kubičnih metara plina: do značajnog povećanja uvoza došlo je zbog veće potrošnje uslijed hladnijeg vremena
 Natalia Kolesnikova/Afp

Najveći svjetski trgovac plinom, ruski Gazprom, povećao je u siječnju ove godine isporuke plina Europi za 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani, utvrdio je ruski dnevni list Vedomosti pozivajući se na podatke Gazproma. Prema istome izvoru, u Europu su prošli mjesec pritekle 2,52 milijarde kubičnih metara plina iz Rusije, a isti je pokazatelj za siječanj 2023. iznosio 1,29 milijardi kubičnih metara.

"Do značajnog povećanja uvoza plina iz Rusije od EU došlo je zbog hladnog vremena koje je pratilo povećanje potrošnje u članicama Unije iz podzemnih skladišta plina za 190 posto. Potrošači u EU potrošili su više od 30 posto plina u podzemnim skladištima u studenome i prosincu 2022. i u siječnju 2023.", navode Vedomosti, čije podatke u najbitnijem potvrđuju redovita izvješća Europske zajednice plinovoda (ENTSOG). Naime, prema podacima ENTSOG-a, iz Rusije je u Europu u siječnju ove godine uvezen 28,1 kilogigagvatsat plina, što je za 32 posto više od uvoza zabilježenog u siječnju prošle godine.

Tranzitna linija

Razlika od osam posto između razine uvoza koju iskazuju Gazprom, monopolist u izvozu ruskog plina, i ENTSOG posljedica je, osim različitih izvora i mjera za izračun izvezenih količina plina, i transakcije Gazproma s Moldavijom koju ruski gigant ne računa kao izvoz u Europu. U svakom slučaju, osjetan rast uvoza ruskog plina u Europi nesporan je i kosi se proklamiranom politikom Europske unije.

"Tranzitna linija kroz Ukrajinu i europski krak Turskog toka sada su jedine dvije preostale cijevi za ruski plin koji stiže u središnju i zapadnu Europu. Sadašnji petogodišnji ugovor o tranzitu između Rusije i Ukrajine istječe krajem ove godine", napominju Vedomosti.

Prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. ruski plin u Europu je stizao kroz šest "cijevi" od kojih četiri sada nisu u funkciji. Riječ je, prije svega, o Sjevernom toku kojim je u Njemačku iz Rusije 2021., primjerice, priteklo 160 kilogigavatsati plina. Sjeverni tok, podsjetimo, u prvim mjesecima rata u Ukrajini prekinuo je teroristički napad, odnosno miniranje čiji naredbodavci i počinitelji do danas nisu utvrđeni.

Značajne količine ruskog plina u EU pritjecale su i plinovodima koji su Rusiju povezivali s Finskom, Estonijom i Latvijom. Pravac prema Finskoj prekinut je ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, a plinovodi iz Rusije prema Estoniji i Latviji funkcionirali su sve do prošle godine. U siječnju ove godine, prema podacima ENTSOG-a, transporta plina iz Rusije u Estoniju i Latviju nije bilo.

Puna skladišta plina

Ruski plin u Europu je dolazio i plinovodom iz Bjelorusije u Poljsku, koji je prekinut nakon napada Rusije na Ukrajinu. S druge strane, Litva i dalje uvozi plin iz Bjelorusije.

Na povećanje uvoza ruskog plina koje se bilježi početkom ove godine upućivali su i podaci ENTSOG-a o izvorima popunjenih skladišta plina u članicama Unije, objavljeni jesenas. Naime, količine ruskog plina u skladištima članica Unije za tekuću sezonu grijanja udvostručene su u odnosu na stanje iz ljeta 2022. Kako su se skladišta ove zime praznila, tako su članice Unije u središnjoj i zapadnoj Europi kupovale nove količine plina i iz Rusije, koristeći činjenicu da plin nije obuhvaćen sankcijama Zapada prema Moskvi.

Unatoč povećanom dotoku plina iz Rusije početkom ove godine, Gazprom se u dogledno vrijeme neće vratiti na poziciju najvećeg pojedinačnog opskrbljivača EU plinom, koju je zauzimao do ruske invazije na Ukrajinu. U kolovozu 2021., primjerice, iz EU je 40 posto svojih potreba za plinom podmirivala iz Rusije, a u ljeto 2022. taj je udio pao na osam posto.

Negdašnju poziciju Gazproma zauzeli su LNG iz uvoza, pretežito iz SAD-a, i plin iz Norveške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:04