prijedlog zakona

Uvodi se napredno mjerenje potrošnje struje, ali nema rokova

Novim nacrtom Zakona o električnoj energiji građane se nastoji potaknuti da smanje iznose računa te da više koriste električna vozila
 Duje Klaric/cropix

Ubrzanje razvoja trgovine električnom energijom, jačanje poticanja kupnje i korištenja električnih vozila te pretvorba Hrvatskog operatera prijenosnog sustava u dioničko društvo neke su od najvažnijih novina u prijedlogu novog Zakona o električnoj energiji, koji je Vlada jučer poslala u saborsku proceduru.

Novim Zakonom o električnoj energiji trgovina strujom i korištenje električnih vozila nastojat će se potaknuti uključivanjem nove vrste pravnih subjekata u te procese. Riječ je o aktivnim kupcima i energetskoj zajednici građana kojima bi se omogućio pristup i proizvodnji, i trgovini, i skladištenju električne energije.

Aktivni je kupac, prema prijedlogu zakona, proizvođač i prodavatelj električne energije kojem te djelatnosti nisu temeljne ili profesionalne. Energetsku zajednicu, navodi isti izvor, mogu činiti ne samo građani nego i jedinice lokalne samouoprave i(li) tvrtke, a u gospodarenju energijom ne smije ostvariti profit.

Paket novina

Trgovinu električnom energijom novi zakon pokušat će potaknuti usklađivanjem hrvatskog sa zakonodavstvima drugih država članica Europske unije, s kojima će se intenzivirati trgovina strujom. U istom paketu novina u prijedlogu Zakona je i olakšavanje pristupa opskrbljivača električnom energijom iz drugih zemalja domaćem tržištu.

Kao poluge poticanja kupnje i korištenja električnih vozila u novom Zakonu o električnoj energiji navode se, među ostalim, osiguranje jednakog pristupa svih vlasnika punionica za električna vozila elektroenergetskoj mreži i obveza Hrvatske energetske regulatorne agencije da svakih pet godina provede konzultacije o zainteresiranosti tržišta za već postojeća mjesta u mreži punionica za električna vozila. Energetsko tržište u cjelini pokušat će se dinamizirati, među ostalim, uvođenjem odredbe u ugovorima opskrbljivača i potrošača električnom energijom da se potrošaču mora omogućiti promjena opskrbljivača u roku od 24 sata tijekom prvih pet godina trajanja ugovora.

"Nove obveze opskrbljivačima pomažu i u identifikaciji ugroženih i energetski siromašnih kupaca, kojima se omogućava pomoć, i na taj se način utječe na smanjenje energetskog siromaštva", ističe predlagač zakona, navodeći da će s opskrbljivačima pri utvrđivanju kućanstava sa statusom energetski siromašnih kupaca surađivati Centri za socijalnu skrb.

I najnoviji prijedlog zakona o električnoj energiji podcrtava važnost informiranja potrošača od strane opskrbljivača o tome od čega se točno sastoji račun koji potrošač plaća, kolika je potrošnja obračunata, po kojoj tarifi i za koje razdoblje. No, najavljuje se i uvođenje naprednog sustava mjerenja potrošnje električne energije, kao i obveza opskrbljivačima da potrošačima pruže informaciju koliko se plaćaju njihove usluge i potrošnja kod konkurencije.

Opskrbljivači, prema prijedlogu zakona, moraju pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli izabrati za njih najpovoljniju opciju.

Ista vlasnička struktura

"Ministarstvo osigurava na području Republike Hrvatske uvođenje sustava naprednog mjerenja, koji doprinosi aktivnom sudjelovanju krajnjih kupaca na tržištu električne energije", stoji u Vladinu prijedlogu zakona, ali bez navođenja rokova u kojima bi se trebala ugraditi oprema za napredno mjerenje potrošnje električne energije.

Kada je u pitanju pretvorba Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS) iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo, riječ je, prema Vladinu obrazloženju, o promjeni pravne prirode, ali bez diranja u vlasničku strukturu HOPS-a. Taj će operater, proizlazi iz spomenutoga prijedloga zakona, i ubuduće biti u cijelovitom državnom vlasništvu, a pretvorba iz d.o.o.-a u d.d. inicirana je potrebom usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pripadajućim direktivama Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:58