6 GODINA PREGOVORA

Usvojene nove uzance za gradnju u Hrvatskoj nakon 44 godine

Zakon o javnoj nabavi bi sada trebalo promijeniti tako da uzance da budu automatski u primjeni, poručio je Mirko Habijanec

Ilustracija

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Građevinari su nakon šest godina pregovaranja napokon dobili nove uzance kojima se detaljno uređuju odnosi s investitorima – dosad su se mogli ravnati prema onima koje datiraju iz 1977. godine - a od njih se očekuje i da utječu na smanjivanje broja sporova, kao i da budu poticaj razvoju sektora i kvalitetne gradnje.

Kako je rečeno u ponedjeljak na svečanom potpisivanju Posebnih uzanci o građenju (PUG), ti sporovi prevladavaju pred Arbitražnim sudom HGK, ali i općenito pred državnim sudovima.

Uzance govore, među ostalim, i o klauzuli o nepromjenjivosti cijena u građevinskim ugovorima. Da su ta nova pravila bila na snazi ranije ove godine, kako je rekao predsjednik HUP Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec (Radnik), vezano uz fiskne jedinične i ukupne cijene, ne bi u sektoru bilo prijepora oko ugovora i velikog rasta cijena materijala i sirovina koji se dogodio na globalnom tržištu te Vlada ne bi morala intervenirati svojim preporukama za javne naručitelje.

Uzanca broj 22 kaže sljedeće: "Ako je ugovoreno da se cijena ne mijenja (fiksna cijena) zbog nastupanja promijenjenih okolnosti, izmjena ugovorene cijene može se zahtijevati ako se cijena zbog promijenjenih okolnosti poveća ili smanji za više od tri posto". To je moguće i razumljivo, ocjenjuje Habijanec, jer su dobiti građevinskog sektora između tri i pet posto. Do sada je u uzancama to bilo uređeno za više od deset posto.

S obzirom na to da ih više ne opterećuje zastarjelost domaćih sektorskih pravila ugovaranja, građevinari očekuju da se promijeni i Zakon o javnoj nabavi tako da se u njemu predvidi automatska primjena PUG-a. Habijanec napominje kako time u Hrvatskoj više ne bi bio toliko važan FIDIC, to jest opći uvjeti ugovaranja koji su sada najčešći, a radi se o međunarodnom standardu za građevinske i inženjerske radove. FIDIC inženjeri i voditelji gradilišta su, kaže Habijanec, trenutno za tvrtke skuplji i od projektanata. "To nije dobro. Moramo nastojati da se naše uzance ugrade u naše zakonodavstvo i da FIDIC bude samo u iznimnim slučajevima, ako to netko želi iz nekih posebnih razloga, možda nametnih financiranjem", objasnio je Habijanec, zadovoljan što su "konačno dobili našu, hrvatsku regulativu". FIDIC je opisao starom regulativom razvijenom za kolonije, a podsjetio da je građevinski sektor svoje uzance razvio u bivšoj državi, ali ih je u Hrvatskoj zanemario.

Odvjetnik Mićo Ljubenko koji je bio član radne skupine za izradu PUG-a, predstavio je dio novih pravila na čijoj je izradi sudjelovalo, kroz niz anketa, više od 200 građevinskih inženjera, a istaknuo je da je sada detaljno razrađeno što podrazumijeva klauzula "ključ u ruke", primjerice, pa o produljenju rokova, penalima, stručnom nadzoru i primopredaji radova. Ljubenko je napomenuo da u Hrvatskoj postoje samo tri sektora s uzancama, a građevinari su jedini koji svoje i primjenjuju. Dodao je također kako Zakon o obveznim odnosima, za razliku od onog o javnoj nabavi, predviđa da su uzance automatski u primjeni ako se to ugovorom ne isključi.

Inače, nove uzance su potpisali predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca, dviju institucija koje su prema Zakonu o gradnji ovlaštene za utvrđivanje i objavu PUG-a uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za graditeljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:03