Čeka se odluka

Ustavni sud će u utorak objaviti odluku o ocjeni suglasnosti lex Agrokor s Ustavom

Koliko znamo ukupno je podneseno osam zahtjeva za ocjenu ustavnosti lex Agrokor
Ivica Todorić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda u utorak će na konferenciji za novinare objaviti odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijim kao lex Agrokor.

Prema do sada poznatim informacijama, ukupno je podneseno osam zahtjeva za ocjenu ustavnosti lex Agrokor, s tim da su prvi još u travnju prošle godine zahtjeve podnijeli Goran Vojković i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. Ivica Todorić je također podnio takav zahtjev, s tim da se u njegovu zahtjevu kao podnositelji navode i njegove dvije nizozemske tvrtke, Adria Group Holding B.V. i Adria Group B.V. Još uvijek formalni vlasnik Agrokora, čiji podnesak ima 47 strana, tvrdi da Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja povrijeđeno sedam ustavnih normi, tri članka Konvencije o ljudskim pravima.

Todorićev pravni zastupnik u ovom slučaju je zagrebački odvjetnik Dalibor Valinčić, a uz opsežni prijedlog Ustavnom sudu su dostavljena još tri registratora popratnog materijala. U svih osam zahtjeva ističe se da su zakonom povrijeđene ustavne odredbe koje jamče nepovredivost vlasništva i poduzetničke slobode, odnosno povrede članaka 48, 49 i 50 Ustava. Pritom članak 48 navodi da se se“jamči pravo vlasništva, da vlasništvo obvezuje, a nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru”, dok se u članku 49 naglašava se da su “poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Hrvatske. Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zloporaba monopolskog položaja određenog zakonom. Država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana i brine se za gospodarski razvitak svih svojih krajeva. Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom.”

U članku 50, pak, definirane su situacije kada se ova prava mogu ograničiti: “Zakonom je moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti. Poduzetnička se sloboda i vlasnička prava mogu iznimno ograničiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi”. Bilo bi, međutim, veliko iznenađenje da Ustavni sud proglasi lex Agrokor neustavnim, ali ipak valja pričekati sutrašnji pravorijek US-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:29