ZARADA JE SJAJNA

Usred ljeta u Hrvatskoj rade od 0 do 24, sirovina je besplatna, ali posao je krvav: ‘Ima mjesta za još proizvođača‘

Koliko će se novih proizvođača probiti, ovisi o kvaliteti proizvoda, sposobnosti prodaje, ali i o efikasnosti i brzini dostave

Jedina hrvatska tvornica leda, Ice Produkt
Na fotografiji: Boris Radovanović, vlasnik tvornice leda snimljen u hladnjači na minus jedanaest stupnjeva

 Vlado Kos/Cropix

Da bi se pokrenuo posao kakvim se bave tvrtke iz ove priče, potrebna je samo jedna sirovina, i to ona koja je u Hrvatskoj svima dostupna. Profitne bruto marže u pravilu su velike, što tvrtkama olakšava investicije i širenje posla. Rad je sezonski, najviše se radi ljeti, kada se može zaraditi dovoljno za cijelu godinu.

Zaleđivati vodu, a zatim je prodavati, možda zvuči kao jednostavna, čak i banalna operacija. No oni koje se profesionalno bave ledom odmahuju rukom na to.

Premda se doista sve vrti oko jedne, besplatne sirovine, na tržištu ne bi mogli opstati bez velikih investicija u industrijsku proizvodnju. Ako se pak led izvozi, onda je tu i cijena transporta te skladištenja.

Proizvodnja leda, odnosno zaleđivanje i prodaja vode, u Hrvatskoj je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 16:49