EUROSTAT

Usporedili cijene u europskim zemljama: Pogledajte kartu i kako stoji Hrvatska

Najpristupačnija europska destinacija za putovanja trenutno je Sjeverna Makedonija
 Cropix, Eurostat

Cijene značajno variraju u Europskoj uniji, posebno kada su u pitanju alkohol i duhanski proizvodi, dok se elektroničku opremu rijetko isplati kupovati u inozemstvu. Općenito, zapad Europe skuplji je od istoka, a među tradicionalno najjeftinijim kupnjama su one u Bugarskoj i Rumunjskoj. Uzmu li se u obzir i europske zemlje koje nisu članice, na dnu su Turska, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

Konkretno, prema podacima Eurostata određena košarica identične robe i usluga košta 143 eura u Danskoj, 135 eura u Luksemburgu, 66 eura u Poljskoj, 60 eura u Bugarskoj i Rumunjskoj. Potrošnja po kućanstvu u Švicarskoj je 74 posto, a na Islandu 56 posto veća od EU prosjeka.

Najniže razine cijena zabilježene su u Turskoj gdje su 58 posto jeftinije od prosjeka, Sjevernoj Makedoniji 48 posto, a Bosni i Hercegovini 42 posto. Hrvatska se smjestila među zemljama koje troše manje od tog prosjeka (-24 posto), a takvih je zemalja više od onih koje su skuplje za život.

Prošle je godine najveći jaz u cijenama zabilježen u kategoriji alkohola i duhanskih proizvoda - u najskupljoj zemlji bili su čak 3,2 puta skuplji nego u najjeftinijoj kategoriji. Irska je imala najviše cijene (111 posto više od prosjeka Europske unije), a Bugarska najniže jer su tamo cijene 34 posto manje.

"Ova velika varijacija cijena uglavnom je posljedica razlika u oporezivanju tih proizvoda", objasnio je Eurostat.

Nordijske zemlje imaju najvišu cijenu alkohola i duhanskih proizvoda, dok su u balkanskim zemljama niske - Sjeverna Makedonija, Turska i Kosovo imaju više od 40 posto niže cijene.

image

Restoran/ilustracija

Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Najpristupačnija europska destinacija za putovanja trenutno je Sjeverna Makedonija jer su u njoj restorani i hoteli 53 posto manji od prosjeka, a od zemalja članica Bugarska (-48 posto). Oni koji žele istražiti skandinavske zemlje i Švicarsku najviše će potrošiti - 72 posto više u Švicarskoj, 67 posto više na Islandu i 52 posto više u Danskoj. Hrvatska je devet posto jeftinija od prosjeka.

Po cijenama odjeće naše u razini smo europskog prosjeka, hrana i bezalkoholna pića kod nas su dva posto, a elektronički proizvodi osam posto skuplji.

Europske zemlje se upravo po proizvodima iz ove posljednje potrošačke kategorije najmanje razlikuju - u najjeftinijoj zemlji Turskoj cijene su na razini 69 posto prosjeka Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 12:08