INTERES NAJKVALITETNIJIH INVESTITORA

Uspješno izdana 10-godišnja euroobveznica nominalnog iznosa 1,5 milijardi eura i dospijeća 2034. godine

Zajednički agenti izdanja bili su Deutsche Bank, J.P. Morgan, Morgan Stanley i Zagrebačka banka

Marko Primorac

 Damir Krajac/Cropix

Ministarstvo financija je jučer uspješno plasiralo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2034. godine, izvijestilo je u srijedu to ministarstvo.

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 3,375 posto, a ostvareni prinos 3,421 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Deutsche Bank, J.P. Morgan, Morgan Stanley i Zagrebačka banka/UniCredit, objavljeno je na internetskoj stranici ministarstva.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, a ostvarena je iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu iznad 8,5 milijardi eura. Knjiga upisa sadržavala je interes oko 180 najkvalitetnijih investitora uz razvijenu geografsku diversifikaciju (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo/Irska, Austrija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Danska, SAD, države srednje i istočne Europe, zemlje Beneluksa, Južne Europe i dr.), navodi se.

"Razina ostvarenog interesa i postignuti konačni uvjeti izdanja snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagatelja u gospodarstvo i javni dug Republike Hrvatske, posebice nakon ulaska u eurozonu i Schengen, te snažnog ekonomskog rasta ostvarenog u 2023. godini", poručili su iz Ministarstva financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:33