SVE PREKO CENTRALE

Uskoro novi režim: Najveći Hrvatski plinari će morati transakcije unaprijed prijavljivati Europskoj komisiji...

Članice EU-a će preko jedinstvene platforme nabavljati plin

Plin Plinovod

 Nikolay Doychinov/Afp

Najveći trgovci i opskrbljivači plinom poput PPD-a, HEP-Plina, E-ON Plina i Zagrebačke plinare uskoro će morati dio svojih kupnji plina prijavljivati Europskoj komisiji, proizlazi iz Pravilnika o suradnji unutar EU o kupnji plina koji je Ministarstvo gospodarstvo prvog radnog dana ove godine stavilo na javnu raspravu.

Riječ je o usklađivanju domaćeg tržišta plina sa zacrtanom politikom dogovorne nabave plina članica EU putem jedinstvene platforme za nabavu na koju će se naši "plinari" morati registrirati kad spomenuti pravilnik stupi na snagu.

- Pravilnikom se uvode privremeni mehanizmi za zaštitu građana i gospodarstva od prekomjernih cijena plina kako bi se plin pravedno distribuirao preko granica država članica, zaštitila opskrba plinom za najkritičnije kupce i osiguralo pružanje prekograničnih mjera solidarnosti - ističe se u prijedlogu Ministarstva gospodarstva.

Osmišljavanjem jedinstvene platforme za nabavu plina Komisija želi izbjeći međusobno natjecanje trgovaca i opskrbljivača koje bi dovodilo do povećanja cijena, s mogućnošću da neki kupci zbog slabije kupovne moći, a samim time i nacionalna tržišta, ostanu bez potrebnih količina. Platforma je proradila u svibnju prošle godine, a u prvom prikupljanju potreba za kupnju plina 25 dobavljača iz EU iskazalo je potrebe za 13,4 milijardi kubičnih metara plina.

- Ovaj će mehanizam podržati napore zemalja EU-a da ispune svoje obveze skladištenja plina za sljedeću zimu, istovremeno jačajući našu zajedničku energetsku sigurnost po konkurentnim cijenama. Daljnji natječaji slijediti će svaka dva mjeseca do kraja godine - poručio je prilikom pokretanja platforme potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

image

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič obznanio je u svibnju prošle godine prve rezultate rada jedinstvene platforme za nabavu plina

Foto: Profimedia

Premda je u registru Hrvatske energetske regulatorne agencije za opskrbu plinom registrirano 39 tvrtki, a za trgovinu još njih 42, neće sve one biti obveznici spomenutog propisa čiji je puni naziv Pravilnik o koordiniranoj kupnji plina na razini Europske unije za potrebe Hrvatske. Postavljena je "letvica", naime, najmanje 5000 gigavatsati godišnjeg prometa plinom u veleprodaji za trgovce i 2500 gigavatsati godišnje isporuke plina za opskrbljivače.

Kada su u pitanju veličine transakcija koje plinari moraju prijaviti Komisiji, ta će obveza vrijediti za sve kupnje veće od 1,5 posto ukupnog prometa plinom u 2022. za dotičnu plinaru. Sudionici na platformi morati će prijaviti briselskoj administraciji ne samo koliko plina žele kupiti i sklapanje ugovora o kupnji, već i otvaranje pregovora o kupnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:44