Agencija za ugljikovodike

Uskoro novi geotermalni projekti: pristiglo devet ponuda za sva četiri istražna prostora

Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Za istraživanje geotermalnih voda na četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja pristiglo je devet ponuda, koje je podnijelo sedam različitih ponuditelja, izvijestila je u srijedu Agencija za ugljikovodike.

Agencija za ugljikovodike je natječaje za četiri istražna prostora namijenjena istraživanju geotermalnih voda u energetske svrhe raspisala početkom lipnja, a nadmetanje je zatvoreno u utorak, 1. rujna.

Riječ je istražnim prostorima Ernestinovo, Lunjkovec-Kutnjak, Legrad-1 te Merhatovec, a Povjerenstvo za provođenje nadmetanja utvrdilo je kako je na natječaj pristiglo devet ponuda od sedam različitih ponuditelja, i to za sve ponuđene istražne prostore, navodi se u priopćenju Agencije.

- Sljedeći korak je evaluacija pristiglih ponuda, ali već je sada jasno kako je natječaj, unatoč izazovnim vremenima, u potpunosti uspio jer su pristigle ponude za sve raspisane lokacije, a prijavitelji su renomirane domaće i strane kompanije s iskustvom u razvoju geotermalnih projekata - ističu iz Agencije.

Najavljuju da će detalje o potencijalnim investitorima i predloženim projektima predstaviti nakon što Povjerenstvo evaluira pristigle ponude.

- Upravo ovi projekti u Hrvatskoj imaju potencijal biti perjanica energetske tranzicije s obzirom da će se istraživanja odvijati na prostorima za koje je geotermalni potencijal utvrđen na bušotinama inicijalno izrađenima za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina - zaključuje se u priopćenju Agencije za ugljkovodike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 01:05