DRAMA U ZÜRICHU

Urušava se ogromna švicarska banka, dionice tonu, povlači se novac! Jedan podatak otkriva stvarni razmjer katastrofe

Credit Suisse, koja je danas izgubila 25 posto na vrijednosti dionica, iza sebe ima godine krupnih skandala
 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Čini se da bi kriza povjerenja u banke koja je inicirana slomom američke Silicon Valley Bank (SVB) mogla sa sobom povući ogromnu europsku banku, Credit Suisse. Iako problemi Credit Suissa ne nalikuju onima SVB, ta institucija osnovana prije 167 godina u zadnje vrijeme opterećena je nizom skandala i pratećih istraga, a svim bolje upućenim tržišnim sudionicima poznato je kako je zbog krivih poslovnih procjena i loše kontrole rizika postala najslabija karika krupnog europskog bankarstva.

Broj skandala koji je pratio Credit Suisse – jednu od najvećih i najpoznatijih kuća u biznisu upravljanja osobnim bogatstvima – zapravo je bio nevjerojatan, a uključivao je kao aktere kriminalce, ruske oligarhe, švercere drogom…

Situacija u Credit Suisse brzo bi mogla srušiti legendu o sigurnom švicarskom bankarstvu.

Pad dionica

Tijekom današnje burzovne trgovine Credit Suisse bilježila je pad vrijednosti dionica viši od 25 posto, što ih je spustilo na najnižu razinu u povijesti.

Dojam je da je velika švicarska banka izgubila povjerenje investitora, pogotovo jer je najveći dioničar, predsjednik Saudijske nacionalne banke, izjavio kako nisu zainteresirani za dokapitalizaciju odnosno novo spašavanje Credit Suissa. Imaju, naime, nešto manje od 10 posto dionica, a prelazak tog praga značio bi izlaganje višim zahtjevima saudijskih i europskih regulatora, što ne žele. Ammar Al Khudry na direktni upit jesu li spremni na nova investiranja u Creidt Suisse kaže: „Odgovor je apsolutno ne“

Prije samo nekoliko sati u poslovne medije procurila je informacija kako se Credit Suisse obratila za pomoć Švicarskoj nacionalnoj banci kako bi dobili barem javnu podršku. U ovom trenutku još je nejasno da li su menadžeri Credit Suissa apelirali na Švicarsku nacionalnu banku isključivo zbog javne podrške (jer tvrde da su dobro kapitalizirani) ili im je ipak potrebna financijska injekcija za održavanje likvidnosti.

Tijekom dana priznali su da su imali velike odljeve, ali nisu precizirali kolike. Glavni izvršni direktor Ulrich Korner samo je potvrdio kako im klijenti nastavljaju povlačiti novac. Tijekom prošle godine na razne načine iz Credit Suissa povučeno je 111 milijardi švicarskih franaka.

Niz skandala

Najistaknutiji među skandalima u kojem se našla Credit Suisse zadnjih godina onaj je vezan uz propast Archegos Capitala. Tada su zabilježili enormne gubitke u trgovini. Još su svježa sjećanja i na gubitak od 10 milijardi dolara u investicijskim fondovima nakon kolapsa financijske kompanije Greensill.

Za Financial Times analitičar Opimasa, Octavio Marenzi, komentira: „Čini se neizbježnim da Švicarska nacionalna banka intervenira. Centralna banka i švicarska vlada u potpunosti su svjesni kako bi propast Credit Suissa ili bilo kakvi gubici štediša uništili reputaciju Švicarske kao financijskog centra“.

Koliko su se investitori prepali situacije u Credit Suisseu otkriva podatak da je Banci spread na 5-godišnje kreditne default swapove porastao za ekstremnih 565 baznih poena, dok je na početku mjeseca iznosio 350 baznih poena. Toliko nepovjerenje investitora teško mogu izdržati i bolje kapitalizirane financijske kuće od Credit Suissa.

image

Kretanje 5-godišnjeg CDS-a Credite Suissa

O tome koliko je situacija dramatična puno govori podatak kako je Europska središnja banka zatražila od velikih europskih kreditora da prijave svoju izloženost Credit Suisseu. To znači da se već razrađuju scenariji moguće propasti Credit Suissa.

Navodno su u Europskoj središnjoj banci već razgovarali o tome trebaju li izaći s priopćenjem kako bi primirili tržišta, ali su ipak odlučili da to ne čine jer su procijenili kako bi njihov istup možda još više uznemirio tržišta.

Otvara se pitanje jesu li institucije Sjedinjenih država – Treasury, Federalne rezerve i FDIC – dobro upravljali kolapsom SVB-a. Čini se da globalna tržišta nisu puno mirnija nakon njihovog rješenja.

Tijekom dana i dionice drugih velikih banaka u Europi također su bile pod pritiskom krize povjerenja u bankovni sustav. Societe General je potonula 11 posto, ING 8 posto, Deutsche Bank 7 posto…. Intrigantno je da su američki investicijski divovi bilježili niže padove nego europske banke. Citigroup je pao 5 posto, JPMorgan 4,6 posto. Banke u Stoxx 600 indeksu prošli tjedan izgubile su ukupno 16 posto na vrijednosti dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:30