NOVA MOGUĆNOST

Upravo traje super ciklus: Prvi investicisjki fond u Hrvatskoj za ulaganje u naftu, plin, bakar, zlato, kukuruz, kavu...

Predstavljen je Intercapital Commodity Strategy - prvi inevesticijski fond za ulaganje u tržište roba u Hrvatskoj

Ilustrativna fotografija
 

 Neja Markicevic/Cropix

InterCapital Asset Management, pokrenulo je investicijski fond InterCapital Commodity Strategy koji po prvi put na hrvatskom tržištu nudi mogućnost ulaganja u diverzificiranu košaricu ključnih roba. Fond je početkom tjedna predstavljen partnerima i potencijalnim ulagačima,

„Ulagački portfelj koji uključuje tržište roba te infrastrukturne kompanije je nešto što će predvoditi rast u nadolazećim godinama. Iako možda tako izgleda, tržištu roba nije se lako izložiti te ono ima neke svoje specifične zakonitosti. Dodatno, ne radi se samo o segmentu tzv. hard commodityja kao što su nafta, plin te metali poput zlata i bakra, već je tu i tzv. soft commodity poput pšenice, kukuruza, soje, kave i slično“, istaknuo je Ivan Kurtović, predsjednik uprave InterCapital Asset Managementa.

image

Ivan Kurtović

Iz InterCapital Asset Management, naglašavaju da mnogi globalni trendovi upućuju na super ciklus na tržištu roba, odnosno održivo razdoblje ekspanzije podržane snažnim rastom potražnje za pojedinim potrošačkim i industrijskim proizvodima. Oni, između ostalog, uključuju rast svjetske populacije, deglobalizaciju potaknutu pandemijom i energetskom krizom, a tu je i rastuće subvencioniranje održivosti i ESG politike koje dovodi do podinvestiranja u klasične izvore energije.

„Iza nas je period podinvestiranja u energiju koji nas je doveo do neravnoteže ponude i potražnje na tržištu roba. Kako bi umanjili neizvjesnost robne opskrbe potrebno je investirati što će u dugom roku dovesti do rasta cijena roba. Dodatni argument za izlaganje tržištu roba je zelena tranzicija koja će biti snažan faktor na strani potražnje. Ulaganje u tržišta roba u vremenima povećanih globalnih nestabilnosti idealna je prilika za nadopunu postojećih investicija, odnosno svakog dugoročnog portfelja fondova. U nadolazećem razdoblju koje će obilježiti više kamatne stope i nešto viša inflacija od one na koju smo se naviknuli u prethodnim godinama, investiranje u commodity ima veliki potencijal ostvarenja pozitivnih prinosa u dugom roku.“, pojasnio je Niko Maričić, upravitelj Fonda.

image

Niko Maričić

Iz fonda InterCapital Commodity Strategy, napominju da fond pruža potencijalnu zaštitu od inflacije zbog visoke koreliranosti s indeksom potrošačkih cijena. Također, karakteriziraju ga drugačiji rizik i volatilnost u usporedbi s klasičnim oblicima investiranja poput obveznica i dionica. Investicije fonda će biti u brojne, međusobno nepovezane vrste roba poput nafte, plina te plemenitih i industrijskih metala. Upravo je takva, kvalitetna diverzifikacija ključna za dugoročno dobru izvedbu portfelja.

Inače osnivač fonda InterCapital Commodity Strategy, fond InterCapital Asset Management osnovan je 2004. godine. Upravlja s oko 350 milijuna eura imovine svojih klijenata investirane u čak 20 različitih fondova.

image

Niko Maričić, Krešo Vugrinčić i Ivan Kurtović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 08:02