Autoindustrija

Upozorenje Theresi May: 'Zbog Brexita bi 860 tisuća osoba moglo ostati bez posla'

Britanska premijerka dobila je oštro upozorenje od sektora automobilske proizvodnje
Tvornica Rolls Roycea
 Profimedia, Sciencephoto RM

Oko 860 tisuća radnih mjesta vezanih uz britansku autoindustriju moglo bi nestati zbog Brexita, izvještava The Guardian.

Naime, britanska premijerka Theresa May dobila je oštro upozorenje iz društva Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) koji kažu da bi za dobrobit autoindustrije trebala ispregovarati ostanak u carinskoj uniji ili sporazum koji bi Britancima omogućio beneficije jedinstvenog tržišta. U suprotnom, oko 856 tisuća ljudi moglo bi ostati bez posla (od kojih su njih 186 tisuća u proizvodnji).

- Nesigurnost Brexita usporava investicije, a ostajemo bez vremena. Pregovaratelji moraju doći do dogovora koji će zaustaviti nesigurnosti i prioritizirati potrebe automobilskog sektora kako bi osnažili povjerenje investitora i osigurali tisuće zaposlenih koji ovise o sektoru – izjavio je Michael Hawes, direktor SMMT-a.

Prihodi britanske autoindustrije rasli su osam uzastopnih godina te su u 2017. zabilježili rekordni iznos od 82 milijarde funti. No, 2018. se pokazala kao kritična godina za investicije u industriju, budući da su one smanjile na oko 347 milijuna funti, duplo manje nego prošle godine u isto vrijeme.

SMMT se požalilo i da će, ako se nesigurnosti nastave, kompanije poput BMW-a, Honde i Nissana morati preseliti mjesto proizvodnje svojih automobila izvan Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, ova je izjava došla nakon upozorenja iz BMW-a da će, ako se njegovi Mini i Rolls-Royce automobili nađu u problemima zbog kašnjenja uzrokovanih prijelazom granica, morati prekinuti proizvodnju i zatvoriti tvornice u UK-u. Time bi se 8 tisuća radnih mjesta našlo u opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:52