OPTIMIZAM I OPREZ

Upozorenje prije sezone: ‘Cijene hotela u Hrvatskoj nastavljaju divljati, a ne ulaže se u kvalitetu‘

Uniline grupa je u 2023. ostvarila promet na razini 55 milijuna eura te dobit od 2,6 milijuna, što je rast od 29, odnosno 40 posto u odnosu na godinu ranije

Direktori Uniline grupacije predstavili su rezultate za 2023. godinu

Sezona 2024., barem kad je u pitanju booking, 30 je posto jača nego u istom razdoblju prošle godine, a najveći rast trenutačno se ostvaruje na azijskom tržištu, konkretno Koreji, Japanu, Kini i ostatku Južne Azije, poručili su iz turoperatera Uniline na predstavljanju rezultata grupe.

Kako je kazao Ivan Rukavina, direktor prodaje Unilinea, tvrtka je na scenu stupila optimistično i agresivno, posebno nakon što je grupacija u 2023. godini ostvarila promet na razini 55 milijuna eura te dobit od 2,6 milijuna, što je rast od 29, odnosno 40 posto u 2023. godini.

Rukavina je napomenuo kako je kompanija u segmentu incoming turizma za 2024. uspjela više-manje zadržati prošlogodišnje cijene, iako je to bilo poprilično izazovno, ponajviše zbog činjenice da hotelijeri koji posluju u Hrvatskoj, i koji su partneri Unilinea, i dalju nastavljaju s praksom rasta cijena.

"Rast cijena hotela u Hrvatskoj nastavlja se, i one su, od grupacije do grupacije, od početka ove godine rasle od sedam do 15 posto. Kako poslujemo i u Sloveniji, možemo reći da tamo nemamo takvih problema te kako na tom tržištu rast cijena ipak nije toliki kao u Hrvatskoj. Naravno, neki su partneri objektivniji od drugih, ali većina i dalje diže cijene, i to neovisno o tome jesu li ulagali u kvalitetu ili ne", kazao je Rukavina.

Malo tržište

Na predstavljanju rezultata grupacije posebno je istaknut uspjeh E-Toursa, tvrtke koju je Uniline grupa akvizirala od HT-a 2019. godine i koja je otad do danas, kazao je predsjednik uprave Zoran Šašić, s prodanih 43 tisuće aviokarata, zauzela 16 posto domaćeg tržišta. Ono je, doduše, u europskim okvirima prilično malo - tek 0.16 posto - no bilježi pozitivne trendove i rast narudžbi koji samo u ovoj godini iznosi 21 posto.

Kad su u pitanju cijene aviokarata, Šašić otkriva da su one prosječno ove godine u odnosu na lanjsku skuplje za 33 do 34 posto, ali da su cijene i dalje niže nego kod konkurencije što ih, navodi, čini konkurentnima na tržištu.

Predsjednik Uprave Uniline grupe Boris Žgomba kazao je da se uslugama Unilinea, a koje pored smještaja i aviokarata podrazumijevaju i renta-a-car, lani služilo 400 tisuća klijenata, kao i da je grupi odobren novac iz Nacionalnog fonda za oporavak za projekt nove informacijske platforme vrijedan ukupno 1.9 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:28