Konačna odluka

United Groupu odobreno preuzimanje Tele 2 teško 220 milijuna eura. Bacili oko i na Optimu

Koncentracija je, kaže naš izvor, sada odobrena bez ikakvih uvjeta. United Group je, inače, vlasnik i Nove TV i N1 televizije
Tele 2
 Dragan Matić / CROPIX

Slovenia Broadband, kompanija u vlasništvu United Groupa, dobila je danas, kako neslužbeno doznajemo, zeleno svjetlo hrvatske antimonopolske agencije za preuzimanje hrvatskog Tele2.

Prema informacijama kojima raspolažemo, a koje nam je potvrdio izvor blizak Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Vijeće za zaštitu tržnišnog natjecanja odobrilo je preuzimanje Tele2 od strane Slovenia Broadbanda. Slovenia Broadband je od AZTN-a zatražila odorbenje još u svibnju prošle godine kada je objavljeno preuzimanje vrijedno 220 milijuna eura.

Koncentracija je, kaže naš izvor, sada odobrena bez ikakvih uvjeta. United Group je, inače, vlasnik i Nove TV i N1 televizije.

AZTN-u se na javni poziv zainteresiranima za dostavom mišljenja i primjedbi na provedbu koncentracije bio odazvao jedan zainteresirani poduzetnik. On je, kako je bilo objavljeno u studenome prošle godine, dostavio svoje mišljenje i primjedbe o mogućim učincima provedbe te koncentracije na tržišno natjecanje te ga potkrijepio mišljenjem neovisnog pravnog stručnjaka.

U mišljenju navodi kako smatra da bi provedba te koncentracije, s obzirom na tržišnu snagu povezanih društava, mogla imati značajan negativan učinak na tržišno natjecanje, kao i negativne učinke na tržišno natjecanje uslijed prelijevanja tržišne snage povezanih društava Slovenia Broadbanda s medijskih tržišta na tržište telekomunikacija, stvaranja mogućih zapreka na nekom od veleprodajnih tržišta i povezanih maloprodajnih tržišta te s obzirom da je pružanje usluga elektroničkih komunikacija i njihov rast povezan s mogućnošću korištenja TV usluge i sadržaja koji se putem te usluge pruža.

United Group je jedan od vodećih pružatelja telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, a u kuloarima se spominje da bi mogao biti zainteresiran i za kupovinu Optima telekoma.

Prodaja dionica Optima telekoma, rok za objavu natječaja u petak

Hrvatski telekom (HT) do petka, 31. siječnja, ima rok za objavu međunarodnog natječaja za prodaju svojih dionica u Optima telekomu, objavila je u četvrtak Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), uz najavu da će taj natječaj biti objavljen u tiskanom izdanju "Financial Timesa".

AZTN je, naime, na svojim internet stranicama objavio da je u siječnju ove godine prihvatio četvrto polugodišnje izvješće povjerenika Deloittea za nadzor koncentracije HT-a i Optime.

"Pored redovitog polugodišnjeg izvješća, povjerenik je izvijestio AZTN da je HT, u skladu s rješenjem AZTN-a od 9. lipnja 2017. o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT-a i Optime, započeo s radnjama u smislu organiziranja konkurentnog međunarodnog javnog natječaja za prodaju dionica Optime te će do 31. siječnja 2020. objaviti oglas u svezi prodaje u jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu, konkretno u tiskanom izdanju dnevnika 'Financial Timesa'", navode iz AZTN-a.

Povjerenik je također izvijestio da će HT o tome odgovarajuću objavu imati i na Zagrebačkoj burzi, a iz AZTN-a najavljuju da će o daljnjim radnjama u tom postupku pravovremeno obavijestiti javnost putem svojih službenih mrežnih stranica.

Inače, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrila koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, do 9. srpnja 2018. godine. Rješenjem, pak, iz lipnja 2017. HT-u je produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine.

HT je 18. lipnja 2014. preuzeo upravljanje Optima telekomom, nakon predstečajne nagodbe Optime. U tom je postupku, nakon provedene konverzije potraživanja u temeljni kapital, HT stekao 5.203.098 dionica Optima telekoma, što čini 9,22 posto vlasničkog udjela. Upravljanje Optimom je preuzeo temeljem ugovora kojim Zagrebačka banka, kao najveći vjerovnik OT-a, prenosi na HT upravljačka prava stečena u predstečajnoj nagodbi Optime. Zagrebačka banka u OT-u tada je imala 45,45 posto vlasničkog udjela.

Po posljednjim podacima sa Zagrebačke burze, najveći vlasnički udjel u Optima telekomu imaju Zagrebačka banka, 36,9 posto, potom HT Holding 17,4 posto, HPB 6,1 posto, itd. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 03:20