Teško razdoblje

Unileveru padaju prihodi i dobit: 'Naša očekivanja za cijelu godinu ostaju nepromijenjena'

Tvrtka koja obuhvaća 400 brendova namijenih kućanstvu u nezavidnoj je poziciji
Sjedište Unilevera u Rotterdamu
 Profimedia, Alamy

Britansko-nizozemski proizvođač roba široke potrošnje Unilever izvijestio je da je u prvoj polovini 2018. zabilježio pad dobiti i prihoda, ocijenivši situaciju na tržištima i dalje izazovnom u vrijeme dok pripremaju preseljenje sjedišta iz Londona u Nizozemsku.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci prihodi Unilevera smanjeni su prema istom razdoblju prošle godine za približno pet posto, na 26,4 milijarde eura. Istodobno, neto dobit smanjena je za 2,4 posto, na 3,2 milijarde eura, pokazalo je poslovno izvješće predstavljeno u četvrtak.

U priopćenju kompanije, čiji portfelj obuhvaća više od 400 brendova namijenih kućanstvima, navodi se da su sveukupno gledano, rezultati solidni, s obzirom na izazovnu situaciju na tržištima.

"Naša očekivanja za cijelu godinu ostaju nepromijenjena", poručuje izvršni direktor Paul Polman te dodaje da u kompaniji vjeruju da će se rast operativnih prihoda u 2018. kretati unutar raspona od tri do pet posto.

Unilever je utemeljen 1930. godine nakon što se danski proizvođač margarina Margarien Unie udružio s britanskim proizvođačem sapuna Lever Brothersom. Sjedišta su mu bila u Londonu i Rotterdamu, a dionice izlistane na burzama u Londonu, Amsterdamu i New Yorku.

Međutim, u kontekstu Brexita, u ožujku je kompanija objavila da su se odlučili za sjedište u Nizozemskoj, što je udarac nastojanjima britanskih vlasti da zadrže multinacionalne kompanije nakon izlaska iz Europske unije, podsjeća AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:36