U iščekivanju carina

Unatoč rastu Wall Streeta, trguje se oprezno zbog trgovinskih nestabilnosti

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom točkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina
Wall Street
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones ojačao je 0,15 posto, na 24.307 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 2.726 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 7.567 bodova.

Najviše je jučer porastao, gotovo 1 posto, S&P indeks tehnološkog sektora, zahvaljujući usponu cijena dionica Applea, Microsofta i Facebooka jer se ulagači nadaju da će te kompanije izvijestiti o dobrim poslovnim rezultatima u predstojećoj sezoni objava financijskih izvješća za drugo tromjesečje.

No, trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava.

Krajem ovoga tjedna, 6. srpnja, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom točkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analitičari.

Ističu i to da bi, premda bi utjecaj tih prvih carina trebao biti ograničen, uvođenje tih carina moglo izazvati protumjere, a potom eskalaciju sukoba.

Tim više što se zaoštrava i retorika između SAD-a i EU-a. Na prijetnje Washingtona da bi mogao uvesti carine na uvoz automobila iz Europske unije, Bruxelles je poručio da bi to vodilo do protumjera i uvođenja carina na uvoz američkih proizvoda u EU u vrijednosti od 294 milijarde dolara.

„Uvođenje carina s jedne strane i istovjetni odgovori s druge strane mogli bi izazvati rast cijena za potrošače, što bi vjerojatno smanjilo potražnju za proizvodima”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,17 posto, na 7.547 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,55 posto, na 12.238 bodova, a pariški CAC 0,88 posto, na 5.276 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:30