NADOKNADILI PROMET

Unatoč neradnoj nedjelji, Katavić bolje poslovao

Ove je godine zbog pandemije korone pad prometa u trgovini na malo bio 6,9 posto, podaci su DZS-a
 Ranko Suvar/Cropix

Vlasnik prvog i jedinog lanca u zemlji koji od početka ove godine ne radi nedjeljom ni blagdanom, Ivica Katavić iz KTC-a, iskorištava svaku javnu priliku kako bi lobirao da se to i zakonski tako odredi. Na skupu trgovaca i proizvođača Magros 2020., održanom jučer u Zagrebu, rekao je da su u devet mjeseci u KTC-u nadoknadili sav promet od rada nedjeljama, državnim praznicima i blagdanima iz prošle godine, odnosno da su ga uspjeli i prebaciti za više od 44 milijuna kuna. Promet im je u 2019. godini nedjeljama i praznicima bio oko 55 milijuna kuna, dodao je.

"Svi oni koji se danas nalaze u dilemi i strahu, ne moraju to biti. Siguran sam da neće izgubiti", poručio je poslodavcima u sektoru, govoreći kao predsjednik Udruženja trgovaca pri HGK i i predsjednik Nadzornog odbora KTC-a. Novi zakon o trgovini će, sudeći prema najavama, regulirati (ograničiti) rad nedjeljom.

Sindikalistica Zlatica Štulić tvrdi kako istraživanja pokazuju da nedjelja nije ključna za trgovinu te da Vlada to pitanje sada zaista želi regulirati bez puno iznimaka. Strani trgovci u Hrvatskoj, kao i oni koji posluju u trgovačkim centrima, o tome imaju drukčije stavove, ali na ovom skupu ih nije bilo.

Distributivna trgovina čini 10 posto BDP-a, tu radi oko 15 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj, a ove je godine zbog korone pad prometa u trgovini na malo bio 6,9 posto u odnosu na lani, pri čemu su rasli online prodaja (u prvih šest mjeseci za 14 posto) te trgovina audio i video opreme i drugih proizvoda za kućanstva. Od domaćih trgovaca, Pevex se pohvalio da mu je ova godina uspješnija od 2019. i po prihodima i po dobiti, a otvaraju i nove dućane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:43