Konačno dašak prave sezone

Unatoč koronazarazi, strani gosti okupirali gotovo cijelu Istru

Najviše je Nijemaca, Slovenaca i Čeha, a najposjećenije su destinacije Rovinj, Medulin, Umag i Poreč
Ilustracija
 Hanza Media

U Puli se jučer konačno osjetio dašak turističke sezone. Burno vrijeme očito je većinu turista otjeralo s plaža pa su odlučili konačno doći do grada.

Glavne ulice i Forum bili su prepuni ljudi, što je uistinu neobično vidjeti nakon koronakrize te daje ohrabrenje za nastavak sezone. Počeli su se polako puniti restorani, barovi i trgovine te suvenirnice u centru grada koji su prošlih tjedana sablasno bili prazni.

- Da, zadovoljni smo početkom srpnja u Istri i svakim danom sve te brojke rastu. Prošli tjedan smo imali oko 90 tisuća gostiju na Poluotoku, a ovog tjedna očekujemo oko 120 tisuća. Nešto duža procedura na granici sa Slovenijom nije odvratila goste od dolaska u Istru - kazao nam je kratko direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Upravo te situacije bojali su se brojni turistički djelatnici u Istri, ali srećom početak tjedna pokazao je da to neće biti prepreka za dolazak turista.

Kako čujemo od direktora najvećeg pulskog hotelijera Arena Hospitality Groupe Relija Slonima, sve su bolje brojke i u kampovima na jugu Istre te u hotelima.

- Teško je sada predvidjeti sezonu, ali možda bismo mogli doći do nekih 60 posto prometa lanjske godine. Zadovoljni smo s obzirom na situaciju kako su popunjeni kampovi gdje se trenutni nalazi najveći broj naših gostiju, a sve bolje brojke imaju i naši hoteli te turistička naselja - istaknuo je Slonim. Inače, dobro su popunjene i istarske kuće za odmor koje su se pokazale idealnim odabirom u situaciji kada većina traži sigurnost i bježi od gužve. Dobar dio njih bio je odlično popunjen još od sredine lipnja, a ako situacija oko epidemije bude pod kontrolom, dobra sezona u tom segmentu smještaja očekuje se do kraja rujna.

Prema podacima iz eVisitora, u prvih sedam dana srpnja u Istri je zabilježeno 106.722 dolazaka i 638.085 noćenja. Najviše je gostiju iz Njemačke koji su ostvarili i najviše noćenja - 227.276. Kako čujemo, oni bi mogli doseći početkom srpnja i prošlogodišnje brojke iz ovog perioda. Slijede ih Slovenci sa 147.326 noćenja, Česi sa 55.479 noćenja, Austrijanci sa 49.031 i Talijani s 35.595 noćenja. Najposjećenije desetinacije su Rovinj, Medulin, Umag, Poreč, Vrsar, Tar-Vabriga, Funtana i Pula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:42