Nakon pada Škibolina zakona

Unatoč europskoj presudi, sud u Puli odbio provesti ovrhu

Dužnik je zatražio odgodu ovrhe jer se vodi postupak radi utvrđivanja ništetnosti isprava na temelju kojih je određena ta ovrha
Europski sud pravde
 Hanza Media

Otkad je Europski sud u Luxembourgu srušio takozvani Škibolin zakon, klijentima koji su posudili novac u austrijskim RBA zadrugama počele su stizati ovrhe koje su dotad bile u prekidu. No, presuda Suda EU u slučaju Milivojević (C-630/17) postala je obvezujuća za naše suce i u proteklih godinu dana u ovim slučajevima građani su uglavnom ostajali bez nekretnina koje se založili za uzimanje hipotekarnih kredita u RBA zadrugama. Međutim, 1. srpnja ove godine Županijski sud u Puli odbio je žalbu koju je uložila Raiffeisen zadruga na rješenje Općinskog suda iz Pazina, što znači da je postala pravomoćna i odgođena je ovrha nad nekretninom.

Rješenje

Dužnik koji je uzeo kredit 2007. godine, uz posredovanje javnog bilježnika, zatražio je odgodu ovrhe jer se pred Općinskom sudom u Pazinu istodobno vodi parnični postupak radi utvrđivanja ništetnosti javnobilježničkih isprava na temelju kojih je određena ta ovrha. Zatražili su odgodu ovrhe do okončanja tog postupka, što je u prvostupanjskom rješenju Općinski sud u Pazinu i prihvatio, pri čemu se pozvao na presudu Suda EU i odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju, navodeći da potrošač može podnijeti prijedlog za odgodu ovrhe u ovršnom postupku koji je u tijeku na dan stupanja na snagu tog zakona.

Županijski sud ocijenio je da je prvostupanjski sud "pravilno primijenio materijalno pravo", a istodobno je odbio argument banke da se odredbe ZPK ne primjenjuju na ugovore koji su sklopljeni prije njegova donošenja. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja 2010., a izmjene i dopune doživio je 2014. godine. Njime je propisano da se ne primjenjuje na ugovore o kreditu sklopljene do dana stupanja na snagu, osim u slučajevima u kojima se propisuju obveza obavještavanja potrošača o promjenama uvjeta ugovora. Ako su ovršenici pokrenuli parnicu radi utvrđivanja ništetnosti ugovora, argument je sudova da to podrazumijeva i raspravljanje o sadržaju ugovora. Također, presuda Suda EU iz lipnja 2019. govori da ovrha ugovora o hipotekarnom kreditu sklopljenog u obliku "neposredno izvršivog javnobilježničkog akta" nema mogućnost ispitati jesu li odredbe sadržane u tom aktu nepoštene.

Marina Cvitko Tomić, odvjetnica iz Labina koja je pred sudom u Pazinu zastupala korisnika kredita RBA zadruge, objašnjava da treba razlikovati odgodu ovrhe od samog ugovora o kreditu na temelju kojeg se ona vodi. Pritom ističe kako bi bilo "protivno načelu jednakosti oružja" ako bi se ovrha provela, a ugovor naknadno utvrdio ništetnim, posebno imajući u vidu međunarodni element, da bi se naknada štete morala ostvariti u inozemstvu.

- Vezano za samu ništetnost tih ugovora, smatram da se presuda Milivojević, C-630/17, "olako shvatila" jer ona nije rekla da su potrošački ugovori s RBA zadrugama valjani. Ona kaže da krediti s međunarodnim obilježjem kod pravnih osoba ne bi bili ništetni po samom zakonu, ali nije rekla i to da takvi potrošački ugovori nisu ništetni, i to preostaje utvrditi - kaže Cvitko Tomić.

Smatra da ostaje otvoreno i to koja je bila namjera RBA zadruga koje su plasirale kredite kreditno nesposobnim osobama za koje su znale da kredit neće moći vraćati, a zauzvrat su dobile zalog obiteljskih imanja koja višestruko premašuju vrijednost ishođenih kreditnih sredstava.

Argument

- Ako je banka iskoristila nedovoljno iskustvo potrošača, na nacionalnom je sudu da provjeri je li to bilo valjano - kaže odvjetnica iz Pazina koja je postala poznata po tome što je pokrenula ogledni postupak u slučaju kredita u švicarskim francima.

Prema nekim procjenama, ukupno je bilo oko 20 tisuća korisnika kredita u RBA zadrugama, a mnogi od njih zapali su u teškoće. U konačnici, odgoda ovrhe ne znači da do nje ipak neće doći. U tom slučaju, kaže Cvitko Tomić, iscrpljeni su svi pravni putovi, "ali je potrošaču omogućeno da ispita valjanost potrošačkih ugovora RBA zadruga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:59