Novi vlasnik

Umjesto privatizacije država širi portfelj: Fina kupila deset posto Zagrebačke burze

Zagrebačka burza je od 2014. do 2017. bila u gubicima do 4 milijuna kuna, a lani je imala bruto dobit od 1,2 milijuna
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Financijska agencija nam je jučer potvrdila da je od tvrtke Eunex C kupila 9,99 posto dionica Zagrebačke burze putem blok-transakcije, a radi se o kupnji 463.106 dionica po cijeni od 16,50 kuna o dionici. Taj je vlasnički paket stoga vrijedan 7,64 milijuna kuna, a tvrtka Eunex C, u vlasništvu Malezijca Zong Xin Yeapa, postala je vlasnik 9,99 posto dionica Zagrebačke burze.

Zong Xin Yeap malezijski je poslovni čovjek koji se posljednjih godina bavi i kriptovalutama, a direktor njegove tvrtke u Hrvatskoj bio je Milan Horvat iz Fime Plus, koji je početkom ove godine napustio tu poziciju kako ne bi otežao proces dobivanja dozvole. On, naime, još nije drugostupanjski oslobođen optužbi za sudjelovanje u aferi Spice, pa je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), da je ostao direktor Eunexa C, mogla suspendirati proces.

Bez formalnih zapreka

Prema tadašnjem Zakonu o tržištu kapitala, regulator je morao odobriti stjecanje udjela u Zagrebačkoj burzi iznad 20 posto, a nakon što je Hanfa u kolovozu objavila da obustavlja postupak davanja odobrenja Eunexu C, Milan Horvat je rekao da je Eunex, ustvari, odustao od zahtjeva za stjecanje kvalificiranog udjela. Kao razlog je naveo da su zahtjevi vezani uz dokumentaciju koje je Hanfa postavila bili takvi da bi za dovršetak svega toga trebalo mnogo vremena, možda i godinu dana, a u međuvremenu bi nekima od dokumenata istekao rok.

Horvat, koji je još u kontaktu s malezijskim investitorom, jučer nam je, pak, rekao da je Eunex C odlučio prodati svoje dionice zbog toga što je promjenom zakona određeno da se prag za odobrenje stjecanja udjela u vlasništvu Zagrebačke burze spustio na 10 posto. Neslužbenu informaciju o prodaji tih dionica u četvrtak je objavio Lider, a u petak nam ju je službeno potvrdila Fina. Prema dostupnim informacijama, malezijski investitor je kupovao dionice po cijenama od oko 16 kuna, pa je blago zaradio na prodaji dionica Fini. Iz te su nam državne tvrtke, obrazlažući motive za kupnju 10 posto dionica Zagrebačke burze, rekli da su oni vlasnik 56 posto Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD-a), koje zajedno sa Zagrebačkom burzom čini okosnicu infrastrukture tržišta kapitala.

“S obzirom na navedeno, na ovaj korak smo se odlučili kako bismo potaknuli daljnji razvoj domaćeg tržišta kapitala, u smislu podizanja efikasnosti i ekonomičnosti procesa i usluga za sve sudionike. Također, smatramo da Fina kao dioničar Zagrebačke burze i SKDD-a može biti glavna poveznica i podrška za bolju suradnju između ovih sastavnica infrastrukture tržišta kapitala”, poručili su iz Fine. Pritom su naveli i kako su s tvrtkom EunexC postigli razumijevanje oko temeljnih načela kojih će se obje strane pridržavati tijekom suradnje na području tržišta kapitala, odnosno Zagrebačke burze.

“Financijska agencija ulaganje u Zagrebačku burzu drži strateškim te ne planira daljnju prodaju ovih dionica. Fina će se kao jedan od najvećih pojedinačnih suvlasnika aktivno uključiti u rad NO-a”, tvrde u Fini. U Hanfi su nam rekli da ih ulazak državne tvrtke u vlasničku strukturu Zagrebačke burze ne zabrinjava jer im je kao regulatoru najvažnije da je Burza dobila solidnu kompaniju kao dioničara koji će moći osigurati stabilno poslovanje i funkcioniranje tržišta kapitala. I neki od većih dioničara Zagrebačke burze koje smo nazvali kažu da nemaju ništa protiv Finina ulaska u vlasništvo Burze, sve dok ne pokaže ambicije da želi većinski preuzeti tvrtku.

“Sadašnja razina je prihvatljiva, ali prevelik utjecaj državne tvrtke na Burzu ne bi bio prihvatljiv”, rekao nam je jedan od dioničara. Ipak, dio investicijske javnosti prilično je zbunjen ulaskom Fine u vlasništvo Zagrebačke burze, pogotovo u trenutku kada je hrvatsko tržište kapitala na vrlo niskim razinama trgovanja (osim što je Kraš privremeno bio donio osvježenje).

Reakcije

Uz to, Zagrebačka burza je od 2014. do 2017. bila u gubicima do 4 milijuna kuna, a lani je imala bruto dobit od 1,2 milijuna kuna, s time da dio dioničara smatra kako bi trebalo provesti dokapitalizaciju tvrtke. Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, ograđujući se da nije upućen u detalje te transakcije, rekao nam je da ne vidi razlog da Fina kao državna kompanija ulazi u vlasništvo Zagrebačke burze.

- Čak i ako je Fina ušla u vlasništvo Burze kako bi stabilizirala tu tvrtku, to bi bio pogrešan potez jer treba pustiti privatnu inicijativu da riješi taj problem, ako postoji, u toj kompaniji. Bez obzira na to o čemu se u konkretnoj situaciji radi, dolazimo do toga da, umjesto da pojačamo privatizaciju državnih tvrtki, one kupuju privatne kompanije. To je stvarno čudno i neobično, iako, ponavljam, tek treba vidjeti o čemu se tu stvarno radi - rekao nam je Roglić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:00