prestižno natjecanje

Umag najozbiljniji kandidat za novog pobjednika u kvaliteti života

Poreč brani dvostruki naslov najboljega srednjega grada u jednoj od najatraktivnijih kategorija, a to je kvaliteta života pred Svetom Nedeljom, Rovinjem, Umagom i Zaprešićem

 
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon što je u dva dosadašnja izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos proglašen najboljim srednjim gradom u kvaliteti života, Poreč se i u ovogodišnjem izboru plasirao u završnicu zajedno sa Svetom Nedeljom, Rovinjom, Umagom i Zaprešićem.

Rast stanovništva u posljednjih devet godina za 18 posto, izgradnja nove osnovne škole Finida za 600 učenika, početak gradnje novog vrtića u naselju Žbandaj te stavljanje na raspolaganje djeci i klubovima u gradu čak šest javnih sportskih dvorana, neki su od glavnih aduta Poreča u utrci za treći uzastopni naslov najboljeg u ovoj konkurenciji.

Modernizacija pruga

- Na godišnjoj razini Poreč bilježi investicije javnog i privatnog sektora u vrijednosti većoj od milijardu kuna - ističu u upravi ovog istarskog središta, napominjući da Poreču ljeti gravitira oko 150 tisuća ljudi pa su ulaganja u infrastrukturu nužna kako se ne bi narušio visoki standard usluga građanima.

U prilog kandidaturi za najbolji srednji grad u kvaliteti života Zaprešić prilaže, među ostalim, dva velika infrastrukturna projekta. Riječ je o gradnji nove dionice južne obilaznice i modernizaciji dviju dionica željezničkih pruga, od Zaprešića do Zaboka i od Zagreba do Savskog Marofa.

- Uskoro u realizaciju kreće i projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić s ciljem da se ostvari više od 90 posto pokrivenosti grada mrežom odvodnje - najavljuju u gradskoj upravi Zaprešića, koja će kvalitetu života u gradu pokušati unaprijediti i gradnjom nove trodijelne sportske dvorane u OŠ Antuna Augustinčića.

Umag je u završnicu ovog izbora ušao pod geslom "jednog od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj". Kao jedini grad u zemlji, navode u umaškoj gradskoj upravi, Umag je krenuo u gradnju srednje škole iako je to u obvezi županije, samostalno je sagradio i Dom za starije i nemoćne kroz investiciju od 40 milijuna kuna, a kroz program stanogradnje za mlade obitelji riješeno je stambeno pitanje za 121 obitelj.

Rekonstrukcija trga

- U tijeku je provedba 412 milijuna kuna 'teškog' projekta vodno-komunalne infrastrukture po dovršetku kojeg će svaka kuća u Umagu imati svoj spoj na kanalizacijsku mrežu - najavljuju u upravi ovoga grada u Istarskoj županiji koja je tijekom prošle godine dovršila rekonstrukciju središnjega gradskog trga 1. svibnja. Umag je i prvi grad u Istri koji je dovršio plinofikaciju.

Aduti Svete Nedelje u utrci za naslov najboljega srednjeg grada u kvaliteti života su, među ostalim, ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje kroz povećanje vrtićkih kapaciteta otvaranjem nove zgrade i skorim dovršenjem još jedne, uvođenje e-referenduma kako bi se građane uključilo u proces donošenja javnih odluka te uvođenje transparentne javne nabave.

- Osigurali smo javni pregled svih ugovora, narudžbenica i faktura javne nabave gradske uprave, dječjeg vrtića Slavuj, komunalnog poduzeća Svenkom, Kulturnog centra, Sportske zajednice Grada i Vatrogasne zajednice Svete Nedelje - napominju u svetonedeljskoj gradskoj upravi koja je svojim građanima omogućila i plaćanje javnih usluga kriptovalutama.

Uvid u fakture

Rangiravši se među pet najboljih srednjih gradova po najvažnijim obrazovnim i gospodarskim standardima, Rovinj je dodatno zaoštrio konkurenciju među istarskim i gradovima iz ostalih dijelova Hrvatske u ovoj konkurenciji. Svaka šesta osoba u Rovinju je visoko obrazovana, prosjek osiguranih stipendija i školarina po stanovniku iznosi 127 kuna, a u gradskim vrtićima osiguran je jedan odgajatelj na petero djece.

Hoće li Poreč zadržati primat u ovoj konkurenciji ili će naslov najboljeg prvi put otići u neki drugi grad, bit će poznato krajem listopada.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:00