Zahtjev Vladi i Uljaniku

Ultimatum belgijske tvrtke: Za sedam dana ili dogovor ili naplata 922 milijuna kuna!

Ako belgijska tvrtka na koncu i pokrene taj zahtjev, to bi državu moglo koštati, 922.899.169 kuna
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Jan de Nul, belgijska tvrtka koja je naručitelj i kupac broda jaružala u pulskom Uljanik brodogradilištu, poslala je upravi Uljanika zahtjev za povratom uplaćenih avansa, a ako u roku od sedam dana pulska tvrtka ne plati taj novac, 922.899.169 kuna će se naplatiti od RH. Pregovori o dovršetku tog broda traju već više od godinu dana, a ovo je zadnji pokušaj Jan de Nula da primora Vladu i upravu na dogovor, inače kreće u naplatu od Uljanika i države.

"Elektronskom komunikacijom od dana 19. travnja 2019. godine kupac je najavio zahtjev za povratom avansnih uplata za novogradnju 500 - brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem", navodi se u obavijesti koju je Uljanik brodogradilište objavilo u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.

Ako belgijska tvrtka na koncu i pokrene taj zahtjev, to bi državu moglo koštati, kao što smo naveli, 922.899.169 kuna na ime državnih jamstava. Ugovor za novogradnju 500 sklopljen je između ULJANIK-a d.d. i Dredging and Maritime Management SA (DMM) iz Luxembourga, tvrtke u vlasništvu grupacije Jan De Nul, navodi se u obavijesti, te se dodaje kako je "nakon višemjesečnih pregovora između kupca, institucija Republike Hrvatske i Uljanika d.d., kojima je umjesto povrata avansnih uplata cilj bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca, kupac je donio konačnu odluku o povratu svih avansnih uplata uvećanih za kamate". "Sukladno predmetnom Ugovoru o gradnji broda, Uljanik d.d. dužan je kupcu, u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva u sjedištu Društva, izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima. Zainteresirane strane i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik d.d.", stoji u priopćenju Uljanika.

Darko Horvat, ministar gospodarstva je u izjavi na novinare nakon sastanka predsjedništva HDZ-a ustvrdio kako pregovori s Jan de Nulom još traju i kako je, kada je moguća naplata jamstava u pitanju, "prejudicirati takve stvari vrlo opasno i neodgovorno". Prema njegovim riječima, država je spremna za dovršetak broda i njegovo tegljenje izvan teritorijalnih voda platiti 30 milijuna eura (22 milijuna eura za dovršetak izgradnje broda i osam milijuna eura za trošak tegljenja), ali još "nije sve dogovoreno". Horvat ističe i kako je siguran da će se sve riješiti u idućih 14 dana.

Međutim, nije jasno zašto ministar govori o 14 dana, kada je jasno kako Jan de Nul kreće u naplatu nakon sedam dana. Jednako tako se postavlja se pitanje zbog čega ministar tvrdi da je neodgovorno i opasno postavljati pitanje naplate jamstava, ako je Jan de Nul poslao službenu najavu glede naplate jamstava i to je objavljeno i na Zagrebačkoj burzi. Kako smo neslužbeno doznali u Ministarstvu gospodarstva, država je navodno sve dogovorila s Jan de Nulom, ali navodno, sukladno tom pojašnjenju, "brodogradilište ne želi pripremiti brod za tegljenje do međunarodnih voda".

Dogovor koji je država postigla s Jan de Nulom navodno se sastoji u tome da država plati Jan de Nulu 30 milijuna eura troškova potrebnih za dovršenje broda u nekom drugom brodogradilištu i troškove tegljenja, a tako bi se izbjeglo plaćanje jamstava u visini od 922 milijuna kuna. U našem upitu upravi Uljanik brodogradilišta je li točno da "brodogradilište ne želi pripremiti brod za tegljenje do međunarodnih voda" odgovorili su nam kako je to neistinita tvrdnja, jer da zbog trenutne situacije u brodogradilištu nisu "u mogućnosti ispuniti obveze u rokovima koji se traže".

Na naše dodatno pitanje odnosi li se ta izjava na svakodnevno poslovanje ili to važi i za tegljenje broda u teritorijalne vode, nismo dobili odgovor. Prema nekim izvorima iz Vlade, navodno bi "prisilno" tegljenje broda iz pulskog škvera dovelo do opasnih sukoba s radnicima brodogradilišta, a to se pod svaku cijenu želi izbjeći. Konačna cijena takve situacije može biti to da će porezni obveznici platiti 922 milijuna kuna jamstava, a brod će postati vlasništvo države. I tada ostaje mogućnost da Vlada, pa i u stečaju, dovrši taj brod i proda ga trećoj strani pa i Jan de Nulu i tako vrati sve ili dio plaćenih jamstava.

Međutim, dio patenata na brodu je vlasništvo Jan de Nula, pa je pitanje kako dovršiti i prodati nekoj trećoj osobi taj brod bez suradnje Jan de Nula. Zdravko Marić, ministra financija, nije tijekom utorka komentirao ovaj slučaj, iako prijeti mogućnost da deficit proračuna ove godine bude veći za 0,3 posto BDP-a ako se naplati ovo jamstvo. Na koncu, ove srijede je predviđeno novo stečajno ročište za Uljanik brodogradilište u Pazinu, nakon što je Trgovački sud prije sedam dana odgodio ročište za 3. maj.

Problemi i u Brodosplitu

Do ovog ponedjeljka plaće za ožujak nisu bile u cijelosti isplaćene ni u Brodosplitu, jedinom preostalom brodogradilištu koje je nakon restrukturiranja odolijevalo svim problemima koje prate ostale tvrtke iz tog sektora. Iz tog smo brodogradilišta dobili odgovor kako je "prema pravilniku i ugovorima o radu Brodosplit je većini svojih radnika obavezan plaću za prethodni mjesec isplatiti najkasnije do kraja tekućeg mjeseca", ali da je "bez obzira na tu zakonsku odredbu, Brodosplit svim svojim radnicima najčešće isplaćuje plaće oko 15-og u mjesecu, a zna se dogoditi ako su obračuni gotovi da se isplata izvrši i znatno ranije od 15-og u mjesecu".

"Dijelu radnika kojima smo bili dužni isplatiti plaće do 15-og već je isplaćena osnovica u iznosu od 3.000 kuna, a osim toga svima zaposlenima je isplaćena Uskrsnica u iznosu od 1.000 kn i svi troškovi prijevoza. Isplata cjelokupne plaće za ožujak bit će izvršena odmah nakon što stručne službe zajedno s direktorima i voditeljima projekata prema nalogu uprave izvrše korektivne mjere i obračun plaće prema učinku i pristupu poslu. Taj će novi obračun biti gotov kroz nekoliko radnih dana, a plaće će za ožujak biti isplaćene znatno prije zakonskog roka. Na kraju, ne samo da nitko nije zakinut već smo i povećali budžet bruto plaća za ožujak", stoji u dopisu Brodosplita. Inače u članku 92, stavak 3. Zakona o radi stoji: "Ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, plaća i naknada plaće za prethodni mjesec isplaćuju se najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:15