PRIPREME PRI KRAJU

‘Uloženo je deset milijuna eura i plan je da sve što se proizvede ide u izvoz‘

Proizvodi izrađeni u Turopolju imat će izvoznu stopu od 90 posto ili veću, najavljuje Josef Stoppacher
Josef Stoppacher
 Damir Krajac/Cropix

Niz ostvarenih austrijskih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo ovog će ljeta nastaviti Weitzer Grupa početkom proizvodnje u novom pogonu za proizvodnju parketa u tvornici Pana u Turopolju pokraj Velike Gorice. Kako doznajemo od predsjednika Uprave Weitzer Grupe Josefa Stoppachera, u novi pogon Pane uloženo je deset milijuna eura, a trenutno se u pogonu odvija probna proizvodnja.

- S obzirom na neka manja dodatna ulaganja i dovršetak procesa ishođenja potrebnih dozvola, očekujemo službeni početak proizvodnje ovo ljeto. Trenutno smo u procesu zapošljavanja dvadesetak zaposlenika, čime će Pana do kraja 2021. godine imati sveukupno blizu 200 zaposlenika, od kojih će u novoj tvornici raditi otprilike njih 60 - navodi Stoppacher, podsjećajući da je Weitzer Grupa u vlasničku strukturu Pane ušla 2018., a paket od 74,5 posto vlasništva u turopoljskoj tvornici stekla u veljači 2020.

Proces ulaganja u proizvodnju parketa u Pani, dodaje, započet je nabavom nove tračne pile s jedinicom za uklanjanje kore u prvoj polovici 2019. godine.

Kompleks sušara

- Najznačajnije ulaganje je gradnja nove tvorničke zgrade s proizvodnim strojevima za izradu dvoslojnog parketa, koja je također započela s radom 2019. godine. Nadalje, izvršena su neka značajnija ulaganja u infrastrukturu poput odsisnog sustava sa 30-metarskim silosom. Uz to, dovršena su manja ulaganja u industrijska vozila, automatizaciju postojećih procesnih jedinica poput jedinice rezanja, IT infrastrukturu te nadogradnju u kompleksu sušara - ističe prvi čovjek Weitzer Grupe.

U Turopolju će Weitzer Grupa proizvoditi dvije vrste dvoslojnog parketa s planom da godišnja produkcija u iduće tri godine dosegne 900.000 četvornih metara parketa. U ovoj godini planiraju preraditi između 31.000 i 35.000 prostornih metara drvnih trupaca i na tržište plasirati 450.000 kvadrata parketa.

image
Damir Krajač/Cropix

- Proizvodi izrađeni u Turopolju imat će izvoznu stopu od 90 posto ili veću jer su ti proizvodi namijenjeni prije svega vanjskim tržištima. Prodavat će se u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, ali, uvjereni smo, i u Italiji te Belgiji - najavljuje Josef Stoppacher, ističući da je Weitzer Grupi zanimljivo i hrvatsko tržište. U Hrvatskoj se, napominje, odvija velika građevinska aktivnost, a njezini stanovnici imaju izraženu sklonost drvenim podovima i drugim proizvodima od drva.

- Sve više hrvatskih potrošača cijeni kvalitetan pod s funkcionalnim karakteristikama, kao što su podovi koje se lako održavaju, s premazom i najmodernijeg dizajna. Čak i našu najnoviju inovaciju, sustav grijanja u kombinaciji s troslojnim podom, smatramo vrlo zanimljivim za hrvatsko tržište - ocjenjuje predsjednik Uprave Weitzer Grupe.

Duga tradicija

Trenutno se u turopoljskoj Pani proizvode masivni drveni podovi od hrasta, a u Weitzer Grupi su ocijenili prijeko potrebnim da svoju ponudu prošire za višeslojne podove, zbog čega su pokrenuli investiciju u tvornicu dvoslojnih parketa. Stoppacher napominje da će Pana, uz proizvodnju parketa, nastaviti povećavati postojeći proizvodni program elemenata, kao i brikete za grijanje.

image
Damir Krajač/Cropix

- Važno je naglasiti da nusproizvode naše pilanske proizvodnje koristimo i komercijaliziramo kao gorivo za elektrane na biomasu. Također, u slučaju da postoje slobodni kapaciteti svoja postrojenja za sušenje drva, možemo staviti na raspolaganje potrebama tržišta - ističe prvi čovjek Weitzer Grupe, iznoseći procjenu da će u ovoj godini prihod Pane biti veći od 100 milijuna kuna.

Stoppacher podsjeća da je Pana na početku ulaganja i investicijskog ciklusa imala oko 130 zaposlenika te da je Weitzer Grupa u posljednje tri godine otvorila 50 novih radnih mjesta u Turopolju, s tim da se trenutno traže novi zaposlenici. Suradnja austrijske tvrtke i Pane zanimljiva je i po tome što i Weitzer Grupa i drvna industrija u naselju Turopolje imaju uistinu dugu tradiciju.

S oko 550 radnika godišnje ostvari 75 mil. eura prihoda

S godišnjim prihodom od oko 75 milijuna eura, Weitzer Grupa sa sjedištem u austrijskom Weizu među deset je vodećih proizvođača parketa u Europi. U pogonima u Weizu i Güssingu, Gyékényesu u Mađarskoj i u našem Turopolju Weitzer Grupa zapošljava oko 550 radnika.

U turopoljsku Panu austrijska kompanija ušla je 2018. zajedničkim ulaganjem s poduzetnikom Alojzijem Sobočancem, dugogodišnjim direktorom Međimurjepleta iz Čakovca. Sobočanec je još 2005. u stečaju negdašnjeg DIP-a Turopolje kupio dio imovine te tvrtke i proizvodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:48