Mučna situacija

Uljanik danas ostao i bez stražara na ulazu, otišli kući jer mjesecima nisu dobili plaću

Čak 170 radnika danas je otišlo kućama, čak i stražari, više nema tko čuvati imovinu škvera
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Čak 170 radnika pravne i kadrovske službe, platnog sustava te IT-ovci tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi u petak ujutro napustili su svoja radna mjesta i išli kućama nakon što mjesecima nisu dobili plaću. Radno mjesto napustili su odmah u devet sati ujutro, a s njima su otišli i zaštitari koji su čuvali porte Uljanika. Time je Uljanik od danas ostao bez stražara na ulazu u brodogradilište i više nema tko čuvati imovinu škvera. Time su još jednom pokazali koliko je „natezanje“ oko spasa ili propasti ove nekad moćne pulske tvrtke postalo mučno.

Naime, za ovu bi tvrtku 29. travnja na Trgovačkom sudu u Pazinu trebao biti proglašen stečaj, pa su već sada odlučili dignuti ruke od svega i otići kućama. Sindikati koji djeluju unutar Uljanika pokušali su spasiti stvar na način da se ta tvrtka pripoji Uljanik brodogradilištu ili Uljaniku d.d. budući da se bez njih ne može funkcionirati. Ali u toj nakani nisu uspjeli. Doduše, i te druge dvije tvrtke na rubu su stečaja.

- Mi bez tih službi ne možemo funkcionirati. Znam da će uprava pokušati naći rješenje koje nije kršenje zakona. Poduzet će se sve radnje koje su potrebne jer su te službe značajne za funkcioniranje brodogradilišta. Morat ćemo naći neko rješenje jer bez njih nemamo zaštitara i druge službe koje su potrebne za očuvanje imovine i sigurnost. To je 170 ljudi na dvije lokacije koji nemaju plaće već osam mjeseci, kazao je član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić. Koji za to okrivljuje Vladu koja po njemu oteže s donošenjem odluka.

Čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac poziva pak premijera Andreja Plenkovića sa svojim ministrima da dođe u ono što je od Uljanika ostalo.

- Neka dođe u Uljanik i 3. Maj pred radnicima i neka kažu što žele s brodogradnjom i radnicima. Svim političarima iz Istarske i Primorsko-goranske županije zamjeram što nisu znali riješiti situaciju. Tužno je to da su radnici Uljanim PIS-a odlučili napustiti Uljanik, a bez njih se ne može raditi. Više se ne mogu otkazati ni ugovori o radu - kazao je Cerovac.

I dalje poziva Vladu da nađe rješenje za isplatu plaća radnicima kojima su dugovi samo gomilaju.

-Želimo rješenje, a to je da danas Vlada odluči isplatiti novac za financiranje. A ona to ne želi. Dakle, prepušteni smo samo jednom smjeru, veli on.

Inače, idući tjedan ponovno će na Trgovačkom sudu biti odluka o stečaju Uljanik brodogradilišta, i to u srijedu 24. travnja. Cerovac smatra da se agonija ne bi trebala nastaviti.

- Radnici su lagano izgubili volju i vjeru u nešto i očekuje da se donese neka odluka. Ako do tada ne bude nekog rješenja, više nema potrebe održavati ovu agoniju. Ali odluku ne donosi ni uprava ni radnici ni sindikati ni stečajni upravitelj. Odluku donosi sud na osnovu argumenata, a on ih dovoljno ima - zaključio je Cerovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:28