Ana Zajc
 Bozidar Vukicevic/cropix
Posao s CroNoMarom

Uljanik brodogradnja radi za Norvežane, evo kada kreću prve isporuke

Početkom mjeseca isporučena su još dva katamarana za inozemne klijente. Jedan je sagrađen u Šibeniku, a drugi u tvrtki Oštro u Kaštelima
Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 12. srpanj 2021. 14:03

Početkom srpnja posredstvom tvrtke CroNoMar dogovorena je isporuka dvaju katamarana za međunarodno tržište marikulture, čime je još jedan posao hrvatskih brodograditelja za inozemne klijente uspješno završen. Jedan katamaran sagrađen je u šibenskom Iskra brodogradilištu, a drugi je u Kaštelima sagradila je tvrtka Oštro. Riječ je o 120. plovilu zaredom koje je isporučeno iz Šibenika i 24. iz tvrtke Oštro. Ukupna indirektna izvozna vrijednost projekta u 12-godišnjem razdoblju poslovanja CroNoMara i suradnje s norveškim i hrvatskim partnerima veća je od 150 milijuna eura ili više od 160 isporučenih brodova.

- Svi brodovi koji su dosad sagrađeni u hrvatskim brodogradilištima isporučeni su za međunarodno tržište marikulture i na najbolji mogući način predstavljaju hrvatski proizvod u svijetu. Široka paleta modela obuhvaća aluminijske katamarane, jednotrupce, servisne i hibridne brodove različitih veličina, karakteristika, kao i značajnih razlika kada je riječ o njihovoj samoj opremljenosti. Upravo su oni baza za kontinuirano ugovaranje novih tipova i modela brodova kako s postojećim, tako i s novim partnerima. Tako se povećava konkurentnost i rast proizvodnje naših brodograditelja - ističe Ana Zajc, viša projektna savjetnica u tvrtki CroNoMar.

Novi partner

Kontinuitet poslovanja je osiguran tako da je CroNoMar u lipnju potpisao pet novih ugovora s postojećim hrvatskim partnerima. U pripremi si i novi ugovori, otkriva Ana Zajc, što podrazumijeva ne samo rast prihoda i zarade nego i nova radna mjesta u hrvatskim tvrtkama. Hrvatski partneri tvrtke CroNoMar koji grade brodove za međunarodni sektor marikulture trenutno su u Šibeniku - Iskra brodogradilište, u Kaštelima Oštro i Nuić Nautika te u Puli brodogradilište Tehnomont i Uljanik Brodogradnja. Očito je da će se u projekt uključiti još brodogradilišta iz Hrvatske.

- Polazeći od činjenice da je Hrvatska zemlja koja želi privući investicijske projekte veće dodane vrijednosti čije je poslovanje povezano s modernim tehnologijama i inovacijama. Posredstvom tvrtke CroNoMar potpisan je i prvi ugovor s novim hrvatskim partnerom. Nakon višemjesečnog pregovaranja ostvarena je suradnja s Uljanik brodogradnjom. Riječ je o modelu ugovora koji se do sada uspješno primjenjivao i kod drugih hrvatskih partnera s namjerom da se unutar jedne godine u proizvodnju uvedu inovativna poboljšanja te da se, nastavno na očekivano zadovoljstvo stranog partnera isporučenim proizvodom, hrvatskom partneru omogući višegodišnja proizvodnja kako za norveško, tako i za druga strana tržišta marikulture. Prva isporuka iz Uljanik brodogradnje planirana je za kraj 2022. godine - otkriva Ana Zajc.

Tržišne potrebe

Cijeli projekt gradnje brodova namijenjenih izvozu za međunarodna tržišta marikulture u Hrvatskoj je započeo prije 12 godina. CroNoMar povezuje hrvatske i norveške tvrtke, identificira tržišne potrebe te malim i srednjm tvrtkama koje posluju u sektoru mora i pomorstva u Hrvatskoj olakšava pristup novim tržištima.

- Brodovi sagrađeni u Hrvatskoj na svjetskom tržištu konkuriraju prvenstveno kvalitetom, ali i cijenom. Bez obzira na vrstu broda i njegovu svrhu, svaki brod, odnosno ugovor je specifičan te se pregovara i gradi u skladu sa zahtjevima krajnjeg kupca. Tvrtka CroNoMar je posrednik u svim ugovorima, ali i značajan partner kako u provedbi projekta tako i u njegovoj finalizaciji i hrvatskim i norveškim partnerima. Projekt gradnje radnih brodova za međunarodno tržište marikulture je odličan primjer uspješne poslovne suradnje između hrvatskih i norveških partnera i njime se diljem svijeta predstavlja iznimna kvaliteta i konkurentnost hrvatske brodogradnje- pojašnjava Ana Zajc.

Linker
28. srpanj 2021 12:12