Nevjerojatan rast

Ulaganje u najpopularniju streaming platformu bila je najbolja investicija desetljeća

Danas je jedna od 40 najvrjednijih kompanija u SAD-u čija se tržišna vrijednost posljednjih dana kreće između 140 i 150 milijardi dolara
Netflix na tabletu, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Dok su neki krajem 2018. godine naglo obogatili na krilima kripto groznice, investitori koji su igrali dugoročno tijekom ovog desetljeća obogatili su se ulaganjem u Netflix.

Ova najpopularnije streaming platforma prije 10 godina bila je još u povojima, a danas je jedna od 40 najvrjednijih kompanija u SAD-u čija se tržišna vrijednost posljednjih dana kreće između 140 i 150 milijardi dolara, a prema podacima iz prošlog kvartala, broj pretplatnika diljem svijeta iznosi skoro 160 milijuna.

Konstantan rast broja pretplatnika, uključujući i pretplatnike izvan SAD-a, vrijeme koje oni provode uz Netflix te kvalitetan originalni, ali i ostali dostupan sadržaj, ključni su generatori rasta cijene dionica tijekom desetljeća.

Kako navodi CNBC, upravo je dionica Netflixa ostvarila najbolji rast na burzovnom indeksu S&P 500. U odnosu na početak 2010. do danas, ostvaren je prinos od čak 4181 posto, a ulog od milijun dolara u dionicu Netflixa 1. siječnja 2010. danas bi vrijedio oko 43 milijuna dolara.

Netflix je, naravno, tijekom desetljeća imao i svojih padova, a pitanje je i što možemo očekivati u budućnosti. Naime, sve je veća konkurencija na tržištu i Netflixu danas prijete kompanije poput HBO-a, Applea, Disneya i drugih te je pitanje kako će se sve veći broj pretplatničkih videoservisa odraziti na broj korisnika Netflixa i njihovo poslovanje. Jasno je kako korisnici neće htjeti plaćati 2, 3 ili više pretplata pa će dio njih u budućnosti možda odustati od Netflixa i plaćati pretplatu samo na Disney+ ili neki drugi servis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:54