Marić najavio novi trošak

Ukupni trošak plaćanja jamstava i restrukturiranja Uljanika bit će čak 6,2 milijardi kuna?

UZ plaćanje jamstava u iznosu od 3,5 do 4,2 miljarde kuna, država će platiti i trošak restrukturiranja od 1,5 do dvije milijarde kuna
Kruzer Scenic Eclipse
 Goran Šebelić / CROPIX

Zdravko Marić, ministar financija je novinarima u ponedjeljak kazao kako troškovi za jamstva vjerojatno neće biti jedini novac koji će porezni obveznici platiti za restrukturiranje Uljanik Grupe, ustvrdivši kako će se dodatni novac morati vjerojatno platiti za nastavak restrukturiranja te kompanije, ovisno o programu restrukturiranja koji se usvoji.

To znači da će država uz 2,5 milijardi kuna koje su porezni obveznici platili u 2018. za jamstva za kredite Uljaniku, osim dodatnih milijardi do 1,7 milijardi kuna za jamstva koja će platiti u ovoj godini, trebati platiti od 1,5 do dvije milijarde kuna za troškove restrukturiranja Uljanika u idućih pet do sedam godina.

Dakle, ukupni troškovi sanacije i restrukturiranja Uljanika mogli bi koštati od pet do 6,2 milijarde kuna. To će biti cijena sanacije (plaćanja kreditnih jamstava) i spašavanja Uljanika (50 posto cijene troškova restrukturiranja u idućih pet do sedam godina). Preostalih 50 posto troškova restrukturiranja bi trebao dati novi strateški partner, ali Darko Horvat, ministar gospodarstva i Emil Bulić, predsjednik uprave Uljanika d.d. nisu u ponedjeljak htjeli reći ni broj ponuda ni ime zainteresiranih investitora za restrukturiranje i dokapitalizaciju Uljanika.

Inače, Trgovački sud u Pazinu je u ponedjeljak primio zahtjev Fine za otvaranjem stečajnog postupka u pulskom Uljanik brodogradilištu zbog 120 dana neprekinute blokade u iznosu od 75 milijuna kuna. Podsjetimo, 3. maj je već mjesec dana u postupku prethodnog stečajnog postupka, a to čeka i Uljanik d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:18