IZNIMAN REZULTAT

Ukupni prihodi Janafa porasli za 17, a dobit za 33 posto: U prvih 9 mjeseci ove godine ostvario ukupan prihod od 662 milijuna kuna

Prihodi od prodaje u inozemstvu čine gotovo 68 posto poslovnih prihoda

Stjepan Adanic

 Janaf/

Jadranski naftovod (Janaf) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario ukupan prihod od 662 milijuna kuna, što je za 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit je istovremeno porasla za 33,3 posto, na 261,7 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Janafa.

"Zajedničkim radom svih zaposlenika i menadžmenta, Jadranski naftovod d.d. ostvario je iznimno uspješan poslovni rezultat u promatranom devetomjesečnom razdoblju. Izuzetno smo ponosni i zadovoljni činjenicom da je strateška važnost Jadranskog naftovoda d.d. u proteklom kvartalu dobila i službenu potvrdu od najviših tijela Europske unije, koja su nas prepoznala kao ključni element europske energetske infrastrukture i jamac energetske neovisnosti europskog kontinenta u vremenima kad je geopolitička situacija osobito dinamična i složena. Zahvaljujući ispravno odabranom strateškom usmjerenju te dokazanom povjerenju partnera i svih ostalih dionika, JANAF nastavlja ostvarivati dobre rezultate poslovanja na zadovoljstvo vlasnika te pružajući jamstvo energetske sigurnosti Republici Hrvatskoj i Europske unije, kao i zemalja u okruženju. Kao i do sada, nastavljamo jačati odnose s partnerima i ulagati u razvoj poslovanja, koje će pridonijeti razvoju i rastu kompanije, kako bismo bili spremni odgovoriti na sve izazove koje budućnost donosi“, istaknuto je iz Uprave JANAF-a predvođene predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

Glavninu ukupnih prihoda čine poslovni prihodi Janafa, koji su u razdoblju siječanj-rujan ove godine iznosili 656,5 milijuna kuna i veći su za 16,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u odnosu na plan veći su za 26,3 posto.

Prihodi od temeljne djelatnosti Janafa - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznosili su 649,4 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 17 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je 413,2 milijuna kuna prihoda od transporta nafte (63,6 posto prihoda od temeljne djelatnosti), 168 milijuna kuna od skladištenja nafte (25,9 posto), a 68,2 milijuna kuna prihoda od skladištenja derivata (10,5 posto prihoda od temeljne djelatnosti), pokazuje isvješće Janaf-a.

Iz kompanije napominju da prihodi od prodaje u inozemstvu čine gotovo 68 posto poslovnih prihoda i veći su za 28 posto od ostvarenja u prvih devet mjeseci prošle godina, a to potvrđuju i daljnju izvoznu orijentiranost kompanije. Poslovanjem s inozemnim kupcima ostvareno je 440,6 milijuna kuna prihoda.

Na domaćem je, pak, tržištu osvareno 208,8 milijuna kuna prihoda, što je za 1,1 posto manje od ostvarenja u prvih devet mjeseci prošle godine.

Ukupni rashodi Janafa u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 342,6 milijuna kuna, što je porast za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najvećim dijelom zbog rasta iznosa amortizacije koja je rezultat završenih investicijskih projekata i stavljanja istih u funkciju, objašnjava se u izvješću.

Janaf je u prvih devet mjeseci ostvario bruto dobit u iznosu od 319,1 milijun kuna i neto dobit u iznosu od 261,7 milijuna kuna, što je u oba slučaja porast za 33,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iz vlastitih novčanih sredstava tvrtka je uložila 48 milijuna kuna, navodi se uz ostalo u devetomjesečnom izvješću Janfa.

Janaf nastavlja s kontinuiranim ulaganjima u spremnički prostor, cjevovod, objekte i drugu infrastrukturu, sustave sigurnosti i zaštite okoliša te digitalizaciju poslovnih procesa, sve s ciljem unapređenja poslovanja i ostvarivanja profitabilnosti te osiguravanja rasta kompanije, izvijestili su iz kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 21:32