Podaci DZS-a

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale za 6,5 posto

Na godišnjoj su razini zalihe kapitalnih proizvoda povećane 5,2 posto
Proizvodni pogon tvrtke AD Plastik
 Vojko Bašić / CROPIX

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u veljači 2,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni povećane su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za pet posto, kapitalnih proizvoda za 1,5 posto te intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto.

Istodobno su zalihe energije pale za 55,5 posto. Na godišnjoj su razini zalihe kapitalnih proizvoda povećane 5,2 posto, intermedijarnih proizvoda tri posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,9 posto. Zalihe energije su istodobno smanjene 47,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,1 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji smanjene za tri posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 2,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji pale 6,7 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 05:15