Prilika

'Ukrajinsko gospodarstvo se oporavlja. Vraćamo se na puteve stare slave'

Kako je tamo prosječna plaća 350 USD mjesečno, ulagače iz RH mogla bi privući jeftina radna snaga
Seminar 'Kako poslovati s Ukrajinom'
 HGK

Ukrajinsko gospodarstvo se oporavlja i tamošnje tržište gladno je stranih ulaganja ne samo na području poljoprivrede, nego i u sektorima kao što su IT i energetika, istaknuto je jučer na seminaru “Kako poslovati s Ukrajinom” u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Potencijal za suradnju hrvatskih i ukrajinskih tvrtki, kako je rečeno, postoji i na područjima poput petrokemijske i kemijske industrije, metalurgije, graditeljstva, infrastrukture, proizvodnje građevinskog materijala i prehrambene industrije. Pogleda li se robna razmjena Hrvatske i Ukrajine u posljednjih nekoliko godina, može se reći da se vraćamo na “putove stare slave”, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući seminar.

Veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić izjavila je kako očekuje sve veći interes hrvatskih poduzetnika za Ukrajinu.

“Politički gledano, tamo je nastupio novi trenutak i stavljen je naglasak na gospodarski razvitak i obnovu zemlje. To znači da postoje brojni projekti gdje naše tvrtke mogu sudjelovatii”, istaknula je.

“Često se dogodi da propustimo prilike jer nemamo potrebne informacije. Zato vam želimo predstaviti kakvi su uvjeti poslovanja u Ukrajini. Kod nas postoje univerzalna poslovna pravila i veliko smo tržište s brojnim neiskorištenim mogućnostima”, rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilij Kirilič. Oleksandra Nečiporenko iz ukrajinskog Ministarstva za razvoj gospodarstva, trgovine i poljoprivrede istaknula je kako se Ukrajina oporavlja gospodarski sa stopama rasta BDP-a većim od 3 posto.

Budući da je tamošnja prosječna plaća 350 dolara mjesečno, hrvatske ulagače mogla bi privući upravo jeftina radna snaga, istaknuto je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:29