‘SVE GOTOVO DO 2027.‘

Ukrajinski poduzetnik kreće u megaprojekt od 500 milijuna eura na Baniji, zaposlit će 1500 ljudi

Peradarnici u Petrinji prostirat će se na 85 hektara površine, na oko 50 hektara u Sunji te na isto toliko u Martinskoj Vesi

Centar Petrinje; Ivica Pirić, Jurij Kosiuk i Tugomir Majdak

Tvrtka Perutnina Ptuj - PIPO iz Čakovca podnijela je u petak Ministarstvu graditeljstva zahtjev za lokacijsku dozvolu za prve tri peradarske farme na području Petrinje, Sunje i Martinske Vesi u sklopu kojih bi trebalo biti izgrađeno minimalno 100 peradarnika, potvrdio je za Jutarnji list Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji na projektu radi od njegovih samih početaka. Pune tri godine.

Peradarnici u Petrinji prostirat će se na 85 hektara površine, na oko 50 hektara u Sunji te na isto toliko u Martinskoj Vesi. Početak je to finalizacije grandioznog projekta ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, vlasnika tvrtke MHP na području Sisačko-moslavačke županije koji u njega namjerava uložiti više od 500 milijuna eura.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine izgraditi više od 200 peradarnika, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prostor za preradu te klaonica.

Zapošljavat će 1500 ljudi

U tim pogonima u prvoj fazi planira se zapošljavanje oko 1500 osoba, dok bi još oko dvije do tri tisuće stanovnika ove županije bilo vezano uz ove pogone kroz proizvodnju potrebne hrane za perad te ostale poslove.

Kapacitet proizvodnje trebao bi u konačnici biti 25 milijuna komada peradi godišnje.

Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, dodatni benefit najvećeg financijskog ulaganja na područu ove županije u njenoj povijesti trebalo bi biti korištenje kapaciteta postojeće proizvodnje kukuruza, suncokreta i ostalih žitarica lokalnih poljoprivrednika za potrebe ovih farmi na prostoru od 40 do 50 tisuća hektara površine.

"Nakon tri godine mukotrpnog rada, prvo u Vukovaru, a onda na Banovini, došli smo u fazu konkretne realizacije ovog najvećeg projekta za Banovinu i Hrvatsku. Očekujem da će naša ministarstva, županija i općine na čijim područjima će se ovaj projekt realizirati dati sve od sebe kako bi se ubrzalo izdavanje sve potrebne dokumentacije", kazao nam je Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj koji je sve ove godine aktivno uključen u projekt.

Pirić i Majdak u nekoliko su navrata odlazili u Ukrajinu na razgovore s Kosiukom, a sve se odvijalo za vrijeme ruskih napada i uzbuna. Krajem prošle godine posjetili su MHP-ovu peradarsku farmu u mjestu Ladižin u Ukrajini, koja se nalazi na pola puta između Kijeva i Hersona, te se uvjerili u njezinu kvalitetu i model rada koji tvrtka želi primijeniti i u Hrvatskoj.

Zahtjev za lokacijsku dozvolu i za drugi dio prve faze projekta koji uključuje izgradnju tvornice stočne hrane i klaonice bit će podnesen sljedeći tjedan.

Prva faza - 315 milijuna eura

Procijenjeno ulaganje u prvu fazu ovog projekta je 315 milijuna eura, što je povećanje od oko 100 milijuna eura u odnosu na prvotni plan. Majdak naglašava da bi do kraja godine trebala biti ishođena sva potrebna dokumentacija kako bi sredinom sljedeće godine mogla početi izgradnja objekata.

Prema njegovim riječima, cijeli projekt ima veliku podršku Vlade i premijera Andreja Plenkovića, a veliki doprinos njegovoj realizaciji daje i potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Uspješna realizacija ovog projekta mogla bi biti jedan od najvećih aduta HDZ-a na području Banovine sljedeće godine na parlamentarnim izborima. Državni tajnik očekuje da bi proizvodnja u toj prvoj fazi trebala početi sredinom 2025. godine, a projekt bi u potpunosti mogao biti završen do 2027. godine.

Prema Majdakovim riječima, sva proizvodnja iz ovih pogona bit će usmjerena na euro-azijsko tržište tako da nema nikakvog straha od ugrožavanja domaće peradarske proizvodnje. "Na taj segment smo posebno pazili".

Pirić najavljuje skori dolazak g. Kosiuka u Hrvatsku, što bi bilo njegovo prvo putovanje van Ukrajine od početka ruske agresije.

"Očekujemo da s g. Kosijukom dogovorimo realizaciju otvaranja još dvije tvornice u Hrvatskoj za koje se još traži lokacija. Jedan od tih projekata bila bi tvornica hrane za hotele. Kosiuk u ovom trenutku ima razvijene poslove u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji", rekao je Pirić te naglasio kako su ga uspjeli uvjeriti da je upravo Hrvatska najbolja opcija za nova ulaganja, što je on prihvatio i zbog toga što cijeni pomoć hrvatske Vlade Ukrajini.

Stoga je svoja buduća ulaganja, vrijedna više stotina milijuna eura, odlučio koncentrirati u Hrvatskoj. "Važno je da su u ovim teškim trenucima Kosiuk i drugi ukrajinski gospodarstvenici, među kojima je i Rinat Ahmetov, odabrali Hrvatsku za plasiranje svojih investicija", naglašava počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:23