RINAT AHMETOV

Ukrajinski oligarh, vlasnik Azovstala, tužio Rusiju Europskom sudu za ljudska prava

Najbogatiji Ukrajinac tvrdi kako je za tužbu i odštetu angažirao najbolje ukrajinske i američke odvjetnike, a pretpostavlja se da traži milijarde dolara odštete

Rinat Ahmetov

 Bernd Von Jutrczenka/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nakon što je ruska vojska razrušila i okupirala lučki grad Mariupolj, najbogatiji ukrajinski oligarh Rinat Ahmetov odlučio se na podizanje tužbe protiv Ruske Federacije pred Europskim sudom za ljudska prava, i to zbog teških kršenja prava vlasništva i zapljene imovine.

Ahmetov je, među ostalim, vlasnik najvećeg ukrajinskog proizvođača čelika Metinvest, u čijem je sastavu i golemi kompleks Azovstala, gdje su se do kraja prošlog mjeseca vodile teške borbe, a sada su i grad i čeličana u ruskim rukama.

Vijest o tužbi ovaj je tjedan objavljena na internetskim stranicama njegova holdinga System Capital Management Group (SCM), a navodi se i da je u paralelnom postupku zatraženo da sud hitno izda privremene mjere kojima bi se Rusiju spriječilo da nastavi s blokadama, pljačkanjem, diverzijama i uništavanjem žitarica i čelika koje proizvode kompanije iz sastava SCM-a, te da joj se pošalje "jasna poruka da izazivanje prehrambene krize i dalje sakaćenje ukrajinske ekonomije neće biti tolerirano".

Za tužbu i odštetu je, piše, angažirao najbolje ukrajinske i američke odvjetnike. Koliki je točno iznos štete nije navedeno, jer dokumentiranje traje i teško je ocijeniti u uvjetima rata, ali pretpostavlja se da se radi o milijardama dolara.

"Zlo ne može ostati nekažnjeno", poručuje 55-godišnji ukrajinski oligarh, koji se u svom priopćenju predstavlja kao poduzetnik i ulagač, ali i filantrop, jer je osnovao Zakladu Rinat Ahmetov.

Naglašava kako su ruski zločini protiv Ukrajine i njezinih stanovnika nečuveni te oni koji su krivi za to moraju odgovarati. "Ova tužba jedna je od prvih međunarodnih koraka protiv Rusije kako bi se zaustavili zločini, uništavanje ukrajinske ekonomije i pljačka ukrajinske imovine", napisao je.

No, pitanje je što zaista može postići tim pravnim potezima.

Naime, kako piše Financial Times, glasnogovornik ruskog predsjednika u ponedjeljak je rekao novinarima da se Rusija već u ožujku povukla iz jurisdikcije Europskog suda za ljudska prava (kao i iz Vijeća Europe, dan prije nego što su je ostale članice odlučile izbaciti) te da se nema namjeru povinovati njegovim odlukama.

S druge strane, taj je sud objavio da će se nastaviti baviti slučajevima protiv Rusije sve do rujna, kada će i formalno ta zemlja biti uklonjena s liste potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima.

Rinat Ahmetov je porijeklom iz sada okupiranog grada Donjecka, koji se nalazi u istočnom dijelu regije Donbas, gdje se ruske snage koncentriraju da osvoje što više teritorija, podsjeća FT. Ahmetov tamo posjeduje niz kompanija i rudnika, kao i na jugu zemlje, a sve je sada zaplijenjeno. Prije rata upravo je industrija željeza i čelika bila jedan od najvećih ukrajinskih proizvodnih sektora, koji je činio skoro 10 posto BDP-a te je zapošljavao u svom opskrbnom lancu skoro pola milijuna ljudi (samo SCM navodi da je imao skoro 200 tisuća zaposlenika u raznim kompanijama).

Financial Times piše da je Ukrajina bila jedan od najvećih izvoznika proizvoda od čelika u Europsku uniju, a nestašice koje je ruska invazija izazvala dovela je do rasta cijena, s obzirom na to da ostali proizvođači, što uključuje Arcelor Mittal, kao najvećeg u Europi, nisu uspjeli to nadomjestiti. Dnevnik podsjeća da je Metinvest prošli tjedan od klijenata zatražio da ne kupuju proizvode iz njegovih postrojenja u Mariupolju, jer se vjerojatno radi o ukradenim zalihama. Kako su naveli, više od 234 tisuće tona čelika bilo je u skladištima čeličana Ilič i Azovstal, kad je u veljači počela invazija, od čega je 28 tisuća tona već bilo ukrcano na četiri broda u mariupoljskoj luci. Tvrde i da je 2500 tona od tada odvezeno ruskim brodom prema Rostovu na Donu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:23