REUTERS OTKRIO

Ukrajina nikad nije zabranila uvoz LPG-a iz Rusije: Ne uvoze iz Poljske, jer je cijena puno viša...

Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022.

Uskladišteni LPG, ilustrativna fotografija

 Artinun Prekmoung/Panthermedia/Profimedia

Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.

Ukapljeni naftni plin (propan-butan) uglavnom se koristi kao motorno gorivo i kao energent za grijanje, ali i kao sirovina u proizvodnji drugih petrokemikalija i izuzet je iz zapadnih sankcija Rusiji.

Reuters je na temelju podataka tri trgovca i prijevoznika izračunao da je Rusija u 2022. u Latviju, Litvu i Estoniju izvezla 331 tisuću tona LPG-a. U 2021. isporučila je 159 tisuća tona.

Ruski izvoz LPG-a u Latviju poskočio je lani 77 posto, na 232 tisuće tona, izračunao je Reuters na temelju podataka izvora. Izvoz u Litvu bio je pak osam i pol puta veći nego u 2021., dosegnuvši 72 tisuće tona. Izvoz u Estoniju poskočio je 42 posto, na 27 tisuća tona.

Svi u lancu ‘bez komentara‘

Ministarstva energetike u Latviji i Estoniji nisu odgovorila na upit Reutersa da komentiraju izračun. Litvansko ministarstvo nije ih željelo komentirati.

Podaci pokazuju da je ruski ukapljeni naftni plin u 2022. činio 90 posto latvijskog uvoza tog energenta, a u Litvi polovinu, navodi Reuters.

Višak su baltičke zemlje proteklih mjeseci prodavale Ukrajini, tvrde trgovci, dodavši da su Latvija i Litva samo u prosincu Ukrajini isporučile oko 15 tisuća tona LPG-a, što je odgovaralo 15 posto ukupnog ukrajinskog uvoza tog energenta u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

Ukrajina zapravo nije službeno zabranila uvoz LPG-a iz Rusije

Ruski LPG puno je jeftiniji od onog iz zemalja poput Poljske i Rumunjske, zbog ograničenih mogućnosti izvoza.

"Ukrajinske kompanije kupuju propan-butan od Litve i Latvije, koji je vrlo vjerojatno ruskog porijekla. No, razlika u cijeni od 150 do 200 dolara po toni u usporedbi s onim iz Poljske i Rumunjske dopušta (im) da zažmire na zemlju porijekla", rekao je trgovac zadužena za baltičke države.

Dodao je i da Ukrajina zapravo nije službeno zabranila uvoz LPG-a iz Rusije. Na upit Reutersa, ukrajinsko ministarstvo energetike nije komentiralo tu informaciju.

Ostali trgovci rekli su da Ukrajina kupuje propan-butan i izravno od litvanske Mazeikiu Nafte čiji je vlasnik poljski Orlen, dodavši ipak da je njegov udio u ukrajinskom uvozu relativno malen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 21:07