dogradnja Plomina C

Ukinuta okolišna dozvola za najveću HEP-ovu investiciju

Ukupna vrijednost investicije trebala je iznositi 6,3 milijarde kuna
 Srecko Niketic/Cropix

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ukinulo je okolišnu dozvolu za HEP-ov projekt izgradnje novog, C-500 bloka termoelektrane u Plominu čime je 'stavljena točka' na jednu od najvećih nerealiziranih investicija hrvatskog gospodarstva od 6,3 milijardi kuna.

Hrvatska elektroprivreda nije nikada formalno objavila odustajanje od izgradnje postrojenja TE Plomin C-500, već je pristupila planovima za modernizaciji bloka 1 plominske termoelektrane kao svojevrsnom zamjenskom rješenju. Istodobno je moderniziran i blok 2 plominske termoelektrane koji je zapravo jedini u funkciji.

U svakom slučaju, zaokret HEP-a u odnosu na planiranu megainvesticiju imao je za posljedicu izmjene pripadajućih rješenja državne administracije po kojima je tekla investicija u modernizaciju TE Plomina.

Budući da je HEP-u u rujnu 2012. tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša izdalo okolišnu dozvolu za izgradnju bloka C-500, a u međuvremenu je istekao rok u kojem je investitor trebao početi s korištenjem pripadajuće lokacijske dozvole, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poništilo je okolišnu dozvolu za TE Plomin C-500. U rješenju se napominje i kako je HEP odlučio revitalizirati Plomin 1 te je u veljači prošle godine ishodio pripadajuće rješenje o okolišnoj dozvoli.

Iz HEP-u su nam, povodom spomenute odluke Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poručili kako je riječ o 'formalnom aktu' koji ni na koji način ne utječe na rad drugog bloka Termoelektrane Plomin.

- TE Plomin 2 je moderniziran tijekom 2017. i 2018. kada su ugrađeni i novi sustavi zaštite okoliša – dodaju u HEP-u.

Kad je u pitanju blok 1 plominske termoelektrane, čeka se studija izvodljivosti njegove modernizacija koja bi, među ostalim, trebala dati odgovor na pitanje kolika bi iznosila ta investicija. Modernizaciji Plomina 1 protive se udruge za zaštitu okoliša koje osporavaju i zakonitost spomenutog rješenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o okolišnoj dozvoli za taj blok termoelektrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27