Problemi

Ujedinjeni narodi na rubu bankrota? 'Nećemo imati novca za isplatu plaća'

Do ovog je mjeseca 128 od 193 država članica UN-a u potpunosti platilo svoju članarinu za 2019.
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres
 Pedro Nunes / REUTERS

Budući da države članice kasne s uplatama, Ujedinjeni narodi (UN) svojim diplomatima vrlo vjerojatno neće moći isplatiti plaće za sljedeći mjesec, poručio je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

- Organizacija se suočava s ozbiljnom financijskom krizom. Implementacija proračuna više ne ovisi o planovima i našem proračunskom programu, već o dostupnosti samog novca. Riskiramo crpljenje rezervi za održavanje mira i ulazimo u studeni bez dovoljno novaca da bi mogli isplatiti plaće – kazao je Guterres, a prenio je Herald.

Do ovog je mjeseca 128 od 193 država članica UN-a u potpunosti platilo svoju članarinu za 2019., a najvažnija članica koja kasni s uplatom je SAD koja to uobičajeno učini tijekom listopada.

UN inače ovisi o godišnjim uplatama država članica, a zbog kašnjenja njujorški računovođe počinju brinuti o novčanom smjeru organizacije za sljedećih 12 mjeseci. Zapravo je još u lipnju UN-ov tajnik upozoravao kako će organizaciju snaći “katastrofalne dugoročne kazne, ako se nešto ne učini po pitanju uplata”, a budući da one sve više kasne, godišnji je proračun UN-a sve tanji i sve je teže izgurati mjesec i podmiriti sve potrebne troškove.

Preciznije, kako je pojasnio Antonio Guterres, UN se našao u deficitu od 230 milijuna dolara te je stoga i tražio od 30.000 diplomata da otkažu sva putovanja koja nisu prijeko potrebna te da odgode konferencije kako bi se uštedio novac.

Inače, uplate Ujedinjenim narodima računaju se na godišnjoj razini, a u računicu ulazi prosječna bruto plaća pojedine države članice, državni dug te zemlje te prihod po glavi stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:33