Pad cijena zbog koronakrize ugrožava proizvodnju mesa u Hrvatskoj, tvrdi se u analizi konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju Smarter, objavljenoj u srijedu.
Smarter upozorava da je cijena svinjskih polovica u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala za čak 14,7 posto, dok je u Hrvatskoj pad bio nešto blaži i iznosio je 6,2 posto, što znači da su cijene svinjetine na domaćem tržištu bile veće za sedam posto u odnosu na prosječnu cijenu u EU-u.
"Koliko god ta razlika, koja je išla u korist domaćih farmera, bila povoljna za našu proizvodnju, to istovremeno znači da su domaći farmeri nekonkurentni u odnosu na cijene svinjetine koja dolazi iz EU-a, odnosno da će viškovi proizvedenog mesa u ostatku EU vrlo brzo završiti na hrvatskom tržištu...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....