TRAŽE TRANSPARENTNOST

UGP za ukidanje natječaja po principu ‘najbrži prst‘: ‘Pogledajte samo primjer iz Crikvenice...‘

‘Svi pošteni poduzetnici su protiv takvog nerazumnog načina predaje zahtjeva‘, ističu u UGP-u

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika

 Goran Mehkek/Cropix

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u ponedjeljak je upozorila da je potrebno ukinuti model prijave na javne natječaje po prinipu "najbrži prst" te pozvala da se osmisli novi način, koji bi bio pošten i transparentan za sve poduzetnike.

Iz te udruge podsjećaju da su već je u nekoliko navrata isticali problem modela “najbrži prst”, koji sve više institucija primjenjuje. Kako navode u svom priopćenju, svi pošteni poduzetnici su protiv takvog nerazumnog načina predaje zahtjeva, koji nije dovoljno transparentan te se njime najčešće nanosi velika nepravda onim poduzetnicima koji se stvarno trude i rade svoj posao.

Na kraju dobro prođu oni koji predaju prvi, nevažno o sadržaju zahtjeva koji su predali. Zar ćemo zaista dopustiti da se i dalje nanosi šteta i nepravda?, pitaju se u UGP-u.

UGP u svom priopćenju navodi konkretni primjer iz Crikvenice, čiji godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom na području grada za 2022. godinu, čije su promjene izvršene 2021., izaziva pomutnju jer dosadašnji koncesionari nemaju pravo prednosti.

Uredba nalaže da je glavni kriterij za razmatranje odabira najbrža predaja zahtjeva, a ne dosadašnji rad, ulaganje i plan poduzetnika, ističu iz UGP-a te dodaju da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH donijelo Uredbu o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru, po kojem mogu i moraju postupati jedinice lokalne i područne uprave.

Kako napominju, ta uredba je "nevjerojatno diskriminatorna za poduzetnike upravo zbog toga što nema sigurnosti, a ni garancije za povrat investicije".

Navode i jedan "u potpunosti nelogičan primjer" za Grad Crikvenicu. Kako bi bili prvi i predali zahtjev, mnogi poduzetnici bi trebali ići do pošte u Bajakovo, koja jedina radi non-stop, jer ne mogu u svojoj pošti predati zahtjev ako žele dobiti odobrenje.

Osim toga, iz UGP-a kažu da se koncesijska odobrenja jedinica lokalne samouprave (JLS) na području cijele države odobravaju svake godine, a zakon dozvoljava na rok do pet godina, pri čemu pojedine JLS daju koncesije na tri godine, kao što je primjer u Rijeci i Medulinu.

“Dugogodišnji sam korisnik koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru, a ukidanjem članka da nosioc, odnosno investitor gubi pravo prvenstva, čak i ako ispunjava ugovorene odredbe odobrenja, nego svaku godinu mora ići na objavu sudjelovati u 'najbržem prstu', gubi se znatna volja za ulaganjem u konkurentnost u turizmu i podizanju kvalitete. Zbog tog načina ne možemo se ni kvalitetno pripremiti za sezonu, a pogotovo ne u ovo vrijeme nedostatka radne snage", izjavio je Milan Kužet iz Pododbora za nositelje koncesijskih odobrenja Odbora za turizam i ugostiteljstvo UGP-a.

Ocjenjuje da taj postupak uzrokuje da domicilno stanovništvo gubi volju za investicijom i odlazi raditi na zapad. Napominje i da Grad Crikvenica pokušava izaći u susret nosiocima odobrenja, ali suglasnost upravljanja pomorskim dobrom daje županija.

"Županija daje jedno jadno obrazloženje da je to procedura koju oni rade stalno. Zakon dozvoljava odobrenje na pet godina, ali u našem gradu to ne mogu provesti jer im županija ne daje suglasnost, druga politička opcija je na vlasti, dok tamo gdje je ista opcija kao i u županiji, dobivaju odobrenja na tri i više godina. Zato nas poduzetnike isto jako žalosti što moramo trpjeti politička podmetanja, i to sve preko naših leđa", zaključuje Kužet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 15:38