OPTEREĆENJE PODUZETNIKA

UGP protiv kazni za one koji na vrijeme ne upišu promjene valute u sudski registar: ‘Neprihvatljivo, nas to košta 2500 kuna!‘

Iz Hrvatske udruge poslodavaca kažu da ‘u Europi nisu zabilježeni takvi slučajevi‘

Ilustrativna fotografija

 Pierre-philippe Marcou/Afp

UGP je poručio u ponedjeljak da ulazak Hrvatske u eurozonu donosi brojne promjene, prilagodbe i dodatne obaveze za poduzetnike, pri čemu krajnje neprihvatljivim ocjenjuju uvođenje novčanih kazni za one koji na vrijeme ne upišu promjene valute eura kao službene valute u sudski registar.

"Neprimjereno je da se dodatno financijski opterećuju poduzetnici i to novčanim kaznama. Promjene unutar sudskog registra trebale bi biti automatizirane, te na taj način izaći u susret poduzetnicima koji već sad teško preživljavaju krizu uzrokovanu pandemijom, ratom u Ukrajini i inflacijom", istaknuli su iz Udruge Glas poduzetnika (UGP).

Ustvrdili su da "do sada nije bilo takvih slučajeva u Europi", pri čemu dodatni troškovi usluga javnog bilježnika, odvjetnika i drugih administrativnih usluga predstavljaju samo dio troškova prijelaza na euro kao službene valute.

"Krajnje je neprihvatljivo da poduzetnici moraju javnom bilježniku platiti promjenu temeljnog kapitala i to u iznosu od oko 2500 kuna ukoliko se radi o društvu s ograničenom odgovornošću", rekli su iz UGP-a.

Kako se pojašnjava u priopćenju, rok za upis promjene dionička društva moraju podnijeti u registar najviše godinu dana od dana uvođenja eura, dok društva s ograničenom odgovornošću imaju rok od najviše tri godine od dana uvođenja eura za podnošenje zahtjeva registarskom sudu za upis promjene.

Pritom, zahtjev se najranije može podnijeti na dan uvođenja eura.

image

Hrvoje Bujas

N1/

"Ukoliko se u roku ne podnese prijava za upis promjene u sudski registar radi uvođenja eura kao službene valute, pravna osoba kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 6630 eura, a odgovorna osoba do iznosa od 920 eura. Pitamo se koliko još dodatnih troškova poduzetnici mogu očekivati?", upitali su iz UGP-a.

Smatraju da nije primjereno uvoditi novčane kazne, već odrediti model i sustav po kojem će se promjene provoditi kako bi se zaštitilo poduzetnike i omogućilo im se daljnje poslovanje bez potencijalnih zatvaranja u budućnosti.

“Država ne bi smjela prebacivati odgovornost i trošak na poduzetnike za poteze koje sama provodi, to je nedopustivo!”, izjava je predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa koja se prenosi u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 20:06