otvoreno pismo

UGP premijeru: Zbog vašeg nemara povremeni prijevoz osuđen je na propast

‘Što je s u više navrata spominjanim i obećanim programom državnih potpora od 600 milijuna kuna‘, pitaju iz Udruge Glas poduzetnika
 Damjan Tadic/Cropix

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u utorak je u otvorenom pismu upućenom premijeru Andreju Plenkoviću zatražila rješenje problema za sektor povremenog prijevoza putnika, koji je, kako navode, pred kompletnim stečajem.

Podsjećajući da već mjesecima pokušavaju ostvariti dijalog i suradnju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom turizma i sporta te s Vladom kako bi došli do kvalitetnog rješenja za taj sektor, iz UGP-a navode da je zbog nemara premijera i ministara u Vladi povremeni prijevoz osuđen na propast.

"Moratoriji na leasinge uz pravedan obračun kamate, bespovratna sredstva i kreditne linije obećavane su mjesecima, ali niti jedna kuna nije još sjela na račune mikro, malih i srednjih tvrtki iz sektora povremenog prijevoza putnika. Ministri, pomoćnici ministara i državni tajnici već šest mjeseci obećavaju pomoć sektoru povremenog prijevoza putnika. Pitamo se postoji li mogućnost da su nadležne institucije i ministarstva već odlučili koje tvrtke će preživjeti ovu krizu, a koje odlaze u stečaj", stoji u pismu premijeru koji je potpisao od predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa.

Od Plenkovića traže jasne odgovore i rješenja na pitanja koja se odnose na sektor povremenog prijevoza putnika. Pitaju, recimo, što je s u više navrata spominjanim i obećanim programom državnih potpora od 600 milijuna kuna. Podsjećaju da je u tom programu potpora HBOR zadužen za velike tvrtke, dok je HAMAGBICRO zadužen za mikro, male i srednje tvrtke.

"Želimo znati je li uloga HBOR-a da velikim i bitnim igračima podijeli taj novac prije nego mali uopće dobiju priliku prijaviti se za navedene kredite", navode u UGP-u, dodajući da se bespovratna sredstva, a čija je dodjela uistinu jedina mogućnost da te tvrtke ne propadnu, više i ne spominju.

Poduzetnike muči i zašto ni nakon tri mjeseca od donošenja odluke Vlade nisu potpisani sporazumi s najvećim poslovnim bankama u Hrvatskoj po pitanju plasmana tih sredstava. Isto tako, s onim bankama koje su potpisale navedene sporazume potporu je također nemoguće dobiti jer se analizira klijentovo poslovanje i kreditna sposobnost na način kao da Covid kriza ne postoji te se zahtjevi mahom odbijaju, tvrde u UGP-u. Napominju i da tvrtke u povremenom prijevozu putnika ne bi te kredite ni trebale da posluju normalno kao u doba prije korona virusa.

"Također, kada su se na sastancima u svibnju i lipnju najavljivale ove potpore, iste su predstavljane kao bespovratna sredstva sa razrađenim uvjetima i kategorizacijom dodjele po starosti i veličini vozila. U stvarnosti, imamo kredite koje nije moguće dobiti, s uvjetima koji nemaju veze sa zdravim razumom. A sve i da netko, nekim čudom, dobije navedeni kredit koji bi trebao služiti kao pomoć najugroženijim tvrtkama, tim sredstvima ne može se plaćati kreditne ni leasing obveze, a upravo te obveze su omča oko vrata poduzetnicima u ovoj djelatnosti", upozorava UGP.

Ponavlja da u povremenom prijevozu putnika poslovna aktivnost skoro pa ne postoji niti će postojati do početka sljedeće turističke sezone te traže pojašnjenje iz kojih sredstava će vlasnici tvrtki platiti iznose naknada za moratorije, kada im je to putem navedenih potpora onemogućeno.

"U razgovorima i dopisima s HBOR-om i HAMAG-om čuli smo kako sredstva za pomoć postoje, međutim mali poduzetnici i obrtnici ne mogu do njih. Nadamo se da u Vladi RH postoji svijest o tome da do kraja godine većina poduzeća iz sektora povremenog prijevoza putnika ide u stečaj. Ugasit će se cijela jedna gospodarska grana isključivo krivnjom nadležnog ministarstva koje se oglušilo na sve pokušaje suradnje, a razumijevanje i konkretne poteze nismo dobili ni od Ministarstva financija niti od Ministarstva turizma i sporta, a ni od Vas osobno", kažu u UGP-u.

Navode da bi nakon pet prosvjeda poduzetnika i obrtnika iz sektora povremenog prijevoza putnika i pet sastanaka u ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te turizma i sporta ministar Oleg Butković trebao preuzeti odgovornost za propast tvrtki i zatvaranje 20.000 radnih mjesta.

"Očekujemo i od Vlade da preuzme odgovornost te ponudi hitna i kvalitetna rješenja za sektor povremenog prijevoza putnika jer vremena više nema", zaključuje su u otvorenom pismu UGP-a premijeru Plenkoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:54