Točno u podne

UGP organizira potpisivanje peticije 'Stop nepotrebnim nametima!'

Hrvoje Bujas
 Ronald Goršić / CROPIX

Udruga Glas poduzetnika danas pokreće potpisivanje peticije 'Stop nepotrebnim nametima!' kojom traže ukidanje obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Turističkoj zajednici.

Potpisivanje peticije počinje u podne, na sljedećoj poveznici.

U priopćenju poručuju kako traže i 'ukidanje ili smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, obrtnike i građane'. Objašnjavaju kako su to različite naknade koje nameće država, a iako se nazivaju 'neporeznima' imaju jednake ekonomske učinke kao i porezi.

'Ističemo da su 2019. godine poduzetnici, obrtnici i građani platili više od 9 milijardi kuna za preko 500 parafiskalnih nameta', stoji u priopćenju, uz koje su priložili i listu od dvjestotinjak nameta.

Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, potpisivanje peticije vidi kao borbu za društvo bez nameta koji su 'svrha sami sebi i način uhljebljivanja mnogih'.

'Ova peticija nije samo glas poduzetnika, nego cijelog društva koje je opterećeno nepotrebnim nametima. Želimo da vlast vidi i čuje koliko ljudi smatra da su ovakvi nameti pljačka građana ove države i da bude prvi konkretan korak prema njihovom ukidanju ili značajnom smanjivanju', poručio je Bujas.

Njihovu peticiju, navode, podržavaju CISEx – Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera, Lipa – Udruga poreznih obveznika, Nacionalna udruga ugostitelja, Women in Adria – udruga žena u poduzetništvu te Udruga OPG-a Hrvatske "Život".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:36