SADA JE SLUŽBENO

Ugovor je potpisan: Podravka daje 333 milijuna eura za agrobiznis Fortenove

Poljoprivredni segment Fortenova grupe čine Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix

Poslovno sjedište Podravke

 Podravka/

Podravka i Fortenova grupa potpisale su kupoprodajni ugovor o kupnji poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe kojeg čine Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix. Podravka će ovu 333 milijuna eura vrijednu akviziciju financirati putem kredita kod komercijalnih banaka, a očekuje se da će partner u transakciji biti i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Time Poljoprivreda, uz Prehranu i Farmaceutiku, postaje novi stup poslovanja Podravke koja je zbog toga osnovala novo društvo Podravka Agri kroz koje će upravljati Beljem, Vupikom, PIK-om Vinkovci te ostalim društvima, iako će preuzete kompanije i nakon preuzimanja poslovati kao samostalna trgovačka društva. Očekuje se da će u strukturi vlasništva tog novoosnovanog društva manjinski udio imati i EBRD, dok će udio Podravke biti preko 80 posto.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić istaknula je kako imaju jasnu viziju razvoja kompanija koje ulaze u Grupu.

- To osobito znači modernizaciju i povećanje efikasnosti ratarske i povrtlarske proizvodnje, održavanje najviših europskih standarda u stočarstvu, unapređivanje odnosa i širenje mreže kooperanata te jačanje tržišne prisutnosti proizvodnih brendova Belja i Baranjke - objasnila je Dalić.

image

Martina Dalić

Podravka/

Dodala je kako će poštivati dugu tradiciju poljoprivredne proizvodnje kompanija koje preuzimaju i nastaviti ih razvijati tako da budu predvodnici hrvatske poljoprivrede i primjer najboljih praksi.

- Vodit ćemo ih jednako ambiciozno kao što danas vodimo Grupu Podravka pa vjerujem da će i njihovi zaposlenici prepoznati da dijelimo iste vrijednosti - zaključila je Martina Dalić.

Podravka preuzima vertikalno integrirano poljoprivredno poslovanje diversificirano u 12 segmenata - od uzgoja usjeva na 32 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta i djelatnosti od svinjogojskih i govedarskih farmi, vinogradarstva i vinarstva do proizvodnje finalnih mesnih i mliječnih proizvoda. Ukupno Fortenovine poljoprivredne tvrtke obrađuju oko tri posto svih obradivih površina u zemlji.

Kompanije iz poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe obuhvaćaju još i biopostrojenja, silose i pretovarnu luku Vukovar, a ukupno zapošljavaju više od 2600 djelatnika. S poljoprivrednim segmentom je povezano i nekoliko stotina kooperanata preko kooperantskih farmi te kooperanata u ratarskoj, povrtlarskoj i voćarskoj proizvodnji.

Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, smatra kako je činjenica da su vrlo brzo zaključili pregovore o svim uvjetima transakcije potvrda ispravnosti odluke o izboru Podravke, ali i izvrsna pretpostavka za dugoročno partnerstvo.

- Obje kompanije s ovim ugovorom otvaraju nove faze u poslovanju, a siguran sam da naša poljoprivreda ide u dobre ruke, jer smo vodili računa da partner kojeg smo izabrali doista da maksimalan doprinos daljnjem razvoju djelatnosti - izjavio je Peruško.

image

Fabris Peruško

Damjan Tadic/Cropix

Zahvalio je svim zaposlenicima Poslovnog područja poljoprivrede i Fortenova grupe koji su proteklih pola godine naporno radili na realizaciji ovog procesa.

Za dovršetak ove transakcije još treba pričekati odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja te regulatornih agencija na tržištima jugoistočne Europe.

Fortenova grupa je 30. siječnja započela s ispitivanjem interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivreda kako bi smanjili ukupnu zaduženost kompanije. Podravka se u cijelom procesu spominjala kao favorit za preuzimanje, iako su svoje obvezujuće ponude za preuzimanje predali i mađarska Meszaros grupa te slavonski konzorcij Žito grupe Marka Pipunića i Osatina grupe Mirka Ervačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 16:37