Vojna industrija

Ugovor iz snova za Lockheed Martin: Isporučit će 255 F-35 aviona za 22,7 milijardi dolara

Od toga 106 ide Amerikancima, a preostalih 149 drugim državama
F-35A u letu
 Ronnie Macdonald / Wikimedia / Flickr / Cretive Commons

Američka kompanija Lockheed Martin dobit će preliminarni ugovor u vrijednosti od 22,7 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 255 borbenih aviona F-35, koje će kupiti SAD i njihovi saveznici, objavilo je jučer Ministarstvo obrane SAD-a, a prenosi Reuters.

Lockheed Martin će odmah dobiti 6 milijardi dolara kako bi se spriječili potencijalni zastoji u proizvodnji zrakoplova, napomenuli su iz Ministarstva obrane.

Kako je ovaj ugovor zapravo tek prvi u nizu koje će američka vlada potpisati s kompanijom (ukupno će kupiti čak 2763 F-35-ica prema još uvijek važećem planu), može se zaključiti da je Lockheed Martin osigurao stabilnu i profitabilnu budućnost za nekoliko narednih desetljeća.

- Ovo je pametan potez za porezne obveznike, zračne snage i cijelu industriju - očekivano je komentirao dužnosnik kompanije.

Spustili cijenu

Glavni motiv za kupovanje aviona u ovako velikim količinama po jednom ugovoru je taj da se cijena F-35, u sve tri varijante (A, B i C) dodatno spusti. To naročito vrijedi za najrašireniji F-35A čija cijena je već sad pala ispod 90 milijuna dolara po komadu, a konačni cilj je da se do 2020. spusti ispod 80 milijuna.

Od 255 zrakoplova koje će Lockheed Martin isporučiti 64 F-35A ide Zračnim snagama SAD-a, 26 F-35B marincima, 16 F-35C Mornarici SAD-a, 89 F-35A i F-35B međunarodnim partnerima u razvoju zrakoplova, dok je 60 F-35A namijenio prodaji stranim državama, piše portal Defensenews.

Od stranih kupaca, većina od kojih su sudjelovali u razvoju zrakoplova na određenoj razini, F-35-ice dobit će Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Italija, Norveška, Turska (zasad, ako ne Kongres definitivno ne stopira isporuku), Nizozemska, Japan, Izrael, Južna Koreja i Belgija. Od potencijalni kupaca spominjali su se još i UAE i Saudijska Arabija (malo vjerojatno), a čeka se i odluka Singapura, Švicarske, Finske i Kanade koji bi u narednih godinu, dvije trebali izabrati novi borbeni avion za svoje zračne snage.

Najskuplji vojni program u povijesti

U razvoj i proizvodnju sve tri varijante (A, B i C) ovog višenamjenskog borbenog zrakoplova pete generacije dosad je utrošeno više od 400 milijardi dolara (što je oko 19 hrvatskih proračuna za 2018. godinu ili 7.5 puta ukupnog BDP-a Hrvatske za 2017.), a do 2070. godine ta će se brojka popeti na čak 1,53 bilijuna dolara.

Cijeli program je od prvog leta prototipa (2006.) obilježio niz poteškoća, bilo da je riječ o prekoračenju budžeta i vremenskih rokova ili još više, nefunkcionalnošću samih aviona. Tako su se, između ostalog, pojavili problemi sa zapaljenjem motora, s rušenjem softwarea, ali i dovodom kisika za pilote. Prema procjenama na početku ove godine, u jednom trenutku je zbog niza poteškoća gotovo polovica nominalno operativnih američkih F-35-ica bila prizemljena u svojim zračnim bazama.

Prije nekoliko mjeseci izraelski F-35I (Adir) je probio led i prvi sudjelovao u borbenim operacijama u Siriji, a nešto kasnije su se i Američki marinci pohvalili da je njihov F-35B uspješno izvršio borbeni zadatak u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:54