Porezno rasterećenje

Ugostitelji pozdravljaju PDV na hranu od 13 posto, ali...

Roberto Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja zadarske Obrtničke komore kaže kako će ova mjera restoraterima svakako biti olakšanje
Ilustracija
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Vlada Republike Hrvatske odlučila je sljedeću godinu započeti poreznim rasterećenjima za građane, ali i poduzetnike. Tako će se povećati neoporezivi dohodak s 3.800 na 4.000 kuna, što će u konačnici značiti kako će građanima porasti plaća za pedesetak kuna mjesečno.

Rasterećenje će osjetiti i poduzetnici, ali i dio ugostitelja, posebno oni koji pripravljaju hranu, kojima će PDV na hranu pasti na 13 posto, ali će za piće i dalje biti 25 posto, dok će vlasnici kafića i dalje plaćati 25 posto PDV-a plus tri posto poreza na potrošnju.

Roberto Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja zadarske Obrtničke komore kaže kako će ova mjera restoraterima svakako biti olakšanje.

- Ovo je ustvari dio onoga što nam je Vlada obećala za što se borilo Ministarstvo turizma kako bi nam se smanjila ova stopa. Ipak, malo nas je zateklo što nije vraćena na međustopu za sve, a kako je bilo i prije, odnosno što se stopa nije smanjila i za kavu, pivo i vino. Međutim, ovo smanjenje stope neće osjetiti krajnji konzumenti, pogotovo u turističkim zonama, ali nama ugostiteljima će biti olakšanje jer ovo nije jedini trošak koji nam je narastao u zadnjih dvije-tri godine. Naime, porasla je i vrijednost rada, uvoz radne snage, smještaj, hrana i ostalo, rekao je Zadarskom listu Kovačević.

Dodao je kako se bore da imaju što povoljnije uvjete tako da pozdravlja ovo smanjenje iako je samo djelomično te najavljuje kako će ustrajati da se ovi troškovi još više smanje.

Na pitanje hoće li se smanjenje stope PDV-a odraziti na cijene hrane koju će restorateri nuditi gostima rekao je kako će to biti teško izvedivo.

- Mi smo i sada poslovali na rubu isplativosti. Teško je očekivati smanjenje cijena kad su i nama u zadnjih nekoliko godina značajno skočili troškovi i čudo je da cijene ne rastu. Ljudi ipak pokušavaju na svoju štetu održavati pristupačne cijene. U sezoni nama trgovci i proizvođači hrane određuju cijene i mi smo ovisni o njima. Mi smo tu stvarno zadnji u nizu koji trebamo naplatiti našem gostu i tu dolazimo do problema, istaknuo je Kovačević dodavši kako je ova mjera dobrodošla kako ne bi morali dizati cijene.

- Svaki će ugostitelj procijeniti može li on smanjiti cijene hrane. Naime, svima je u interesu gostu pružiti dobru uslugu za manje novca, ako je to moguće i to nastojimo godinama. Dakle, vi u Zadru možete pojesti tri jela za 70 kuna. To ne možete ni doma, istaknuo je Kovačević dodavši kako će se nastaviti boriti da stopa od 13 posto bude uvedena i na kavu, sokove, vino i pivo. Pojašnjava kad bi novac koji ostane od smanjenje stope mogli uložiti u posao, u kvalitetu, u radnike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:28