Alarmantni podaci

Ugledni londonski Economist iznio mračne prognoze: 'Gospodarstvo će padati i do 10 posto'

Moglo bi doći do krize javnih dugova ako pokušaji kontrole pandemije iscrpe javne financije
Ilustracija
 Barbara Cook / Alamy / Alamy / Profimedia

Počele su pristizati sve pesimističnije procjene gospodarskog pada najvažnijih svjetskih ekonomija u drugom kvartalu 2020. godine. Zaključci The Economist Intelligence Unita (EIU) govore tako o 10-postotnom padu talijanske i francuske ekonomije u drugom kvartalu, ali se tako mračna prognoza odnosi i na inače vrlo robusno njemačko gospodarstvo.

Prognozeri EIU-a nadaju se da će se snažna ekonomska kontrakcija najviše osjetiti u prvom dijelu godine, ali pod uvjetom da se COVID-19 pandemija obuzda te ako se zaraza ne vrati u drugom dijelu godine. Dramatični pad, upozoravaju iz EIU-a, dolazi i kroz kanal ponude, ali i kanal potražnje.

Poseban je problem pad samopouzdanja potrošača i poduzetnika. Rast neizvjesnosti dovest će do štednje iz opreza te će odgoditi planirane investicije. U najgorem scenariju, upozorava EIU, moglo bi doći do krize javnih dugova, ako pokušaji kontrole pandemije iscrpe javne financije kroz drastično podizanje državnih troškova u razvijenim zemljama.

Pri tome EIB upozorava da su pandemijom jako pogođene Italija i Španjolska koje su ionako imale slabe fiskalne pozicije. Potencijalna dužnička kriza u tim zemljama lako se može proširiti na razvijene zemlje ali i tržišta u razvoju te tako poslati globalnu ekonomiju putanjom još strmijeg pada.

Tablica procjena EIU

Zasad EIB globalni gospodarski pad prognozira na umjerenih 2,5 posto. Pri tome vode računa da je Kina među prvim zauzdala epidemiju te je krenula putem oživljavanja gospodarskih aktivnosti. Međutim, treba voditi računa da je u Kini u prva dva mjeseca zabilježen rekordni pad industrijske proizvodnje i ulaganja u fiksnu imovinu što bi u prvom kvartalu moglo rezultirati kontrakcijom od 10,9 posto. Analitičari vjeruju kako će se Kina već u drugom kvartalu vratiti s rastom višim od 9 posto.

Dok svi očekuju veliki pad Italije, Francuske, Španjolske i sličnih zemalja u drugom kvartalu, analitičari EIU-a posebno su zabrinuti za Njemačku i to zbog njenog vrlo snažnog proizvodnog sektora koji čini petinu ekonomije. S obzirom na to da je izvozno orijentiran, kao i zbog disrupcije u lancima opskrbe, pad potražnje dovesti će do snažnog pada njemačkog BDP-a u drugom kvartalu. Njemačka bi se u slučaju povoljnog scenarija do kraja godine mogla zadovoljiti padom od 'samo' 6 posto. U EIU-u procjenjuju da će Francuska ekonomija čak biti otpornija na šok izazvan COVID-19 zarazom zbog snažnije unutrašnje potražnje.

Dramatični pad očekuju u drugom kvartalu i u Sjedinjenim državama – procjenjuju da će pad kvartal na kvartal iznositi ogromnih 5,9 posto.

Sveukupno će, poručuju u EIB-u, ekonomski pad prouzročen COVID-19 pandemijom biti puno veći nego za vrijeme zadnje financijske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 13:21